Hlavní obsah

Volba šéfa Kremlu se rozjíždí

Kreml počítá s tím, že ruské prezidentské volby se odehrají v plánovaném termínu v březnu 2024 a jejich hlavním protagonistou bude opět Vladimir Putin. S odvoláním na zdroje blízké ruské prezidentské kanceláři to minulý týden v pátek napsal ruský list Kommersant. Putin dosud plán dalšího angažmá v čele Ruska veřejně nepotvrdil.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Motto kampaně, která oficiálně odstartuje letos v prosinci, zatím není doladěné, ale podle citovaného zdroje by jím měla být „jednota“. Kreml se také chystá těžit z podrobné analýzy letošních zářijových regionálních voleb.

Chce si prý otestovat hlavně způsob kampaně na sociálních sítích „v pozměněných podmínkách“, tedy za situace, kdy jsou jejich dostupnost a obsah značně omezené. „Fakticky máme alternativní sociální sítě,“ upřesnil zdroj.

Otazníky také vzbuzují budoucí voličské preference početné skupiny účastníků války na Ukrajině a jejich příbuzných a blízkých.

Vítězství bude naše, prohlásil Putin v Petrohradu

Válka na Ukrajině

Podle dřívějších informací RBK začali volební stratégové v Kremlu chystat prezidentské volby už v létě 2021. Další ze zdrojů Kommersantu uvedl, že v této chvíli je rozpracováno hned několik scénářů.

Prezidentským volbám se věnoval také list Vědomosti, podle nějž koncem ledna a začátkem února proběhnou semináře pro zástupce ruských gubernátorů pro vnitřní politiku a úředníky prezidentské kanceláře.

Putin běsní, sankce fungují. Rusku se nedaří nahrazovat západní letadla

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám