Hlavní obsah

Vítězství bude naše, prohlásil Putin v Petrohradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin při středeční návštěvě Petrohradu prohlásil, že Rusko ve „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině nakonec vyhraje. Mimo jiné prý proto, že vyrábí třikrát víc raket než Spojené státy, které Ukrajinu vyzbrojují.

Vladimir Putin položil květiny k památníku v Petrohradu u příležitosti 80. výročí prolomení obléhání tehdejšího Leningradu. Video: AP

 
Článek

„Vítězství je zajištěno. Nemám o tom pochyb,“ prohlásil Putin během svého proslovu k dělníkům v petrohradském zbrojařském závodu.

„Pokud jde o dosažení našeho vítězství, které je nevyhnutelné, vychází ze souběhu několika věcí. Z jednoty a soudržnosti ruského a mnohonárodnostního ruského lidu, z odvahy a hrdinství našich bojovníků a samozřejmě práce vojenského průmyslu. Z továren, jako je ta vaše, a lidí, jako jste vy,“ prohlásil Putin v Petrohradu, jenž si připomíná prolomení nacistického obklíčení za druhé světové války.

Ruské zbrojařské závody podle Putina vyrábějí podobné množství protileteckých raket jako zbytek světa a trojnásobek toho, co vyrobí Spojené státy.

Putin: Na Ukrajině to jde podle plánu

Zahraniční

Veteránům vysvětloval, proč začal „operaci“

Před návštěvou zbrojní fabriky ruský prezident navštívil veterány z druhé světové války. Těm podle agentury Reuters vysvětloval, proč Rusko do „speciální operace“ zavlekl. Tvrdil, že armáda invazí na Ukrajinu brání etnické Rusy a rusky hovořící obyvatelstvo, které žije na východě země. Zopakoval tak argumenty, jež Moskva používá od začátku konfliktu, ale Ukrajina i Západ je zpochybňují s tím, že jde o obyčejnou útočnou válku s cílem zachovat si sféru vlivu.

„To, co dnes děláme včetně naší speciální operace je pokus zastavit tuto (občanskou) válku a chránit naše lidi, kteří na těchto územích žijí. To jsou naše historická území,“ řekl Putin. Podle agentury Reuters tím narážel na to, že velké části dnešní Ukrajiny byly kdysi součástí Ruské říše.

Soledar jako první úspěch od stažení z Chersonu

Zahraničí média upozorňují, že dobytí východoukrajinského města Soledaru, jež Moskva ohlásila minulý pátek a Ukrajinci to stále zpochybňují, představuje první ruský úspěch na bojišti od loňského léta.

Putin brzy vyhlásí druhou vlnu mobilizace, varují analytici

Zahraniční

Ukrajinská protiofenziva mezitím osvobodila valnou část Charkovské oblasti na severovýchodě země a také jihoukrajinský Cherson, jediné oblastní středisko, kterého se Rusové za skoro 11 měsíců války dokázali načas zmocnit.

Putin přislíbil, že v nejbližší době rozhodne, zda pracovníci zbrojovek v branném věku dostanou odklad od povolávání ke službě v armádě.

Karta Bandera

Tezi o neonacistickém režimu v Kyjevě obhajoval ruský prezident tím, že na Ukrajině pokládají za národního hrdinu vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů Stepana Banderu, jenž podle Putina „spolupracoval (s vůdcem nacistického Německa Adolfem) Hitlerem“.

Když v roce 2021 ukrajinští nacionalisté v Kyjevě oslavovali Banderovo výročí – akce se zúčastnila asi tisícovka lidí – deník Ukrajinska pravda připomněl, že současný prezident Volodymyr Zelenskyj na otázku, zda pokládá Banderu za hrdinu, odpověděl, že všichni lidé, kteří hájili nezávislost Ukrajiny, jsou skutečnými hrdiny.

Ale dodal, že na Ukrajině „od hrdiny k nepříteli je jen jeden krok“ a že lidé na východě Ukrajiny vnímají Banderu jinak než na západě země, a tak by se zdržel jednoznačných soudů.

Záhodno je podle tehdejšího Zelenského vyjádření neprovokovat společnost a neodpovídat na otázky, na něž by měl odpovědět čas.

Deník dodal, že Zelenskyj již během volební kampaně říkal, že po Banderovi by nepojmenovával ulice.

Putin nařídil dobýt Donbas do března

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám