Hlavní obsah

Vlivný ruský poslanec čelí sexuálnímu skandálu. Měl obtěžovat tři novinářky

Moskva

Tři novinářky obvinily ze sexuálního obtěžování Leonida Sluckého, vlivného ruského poslance a šéfa zahraničního výboru dolní parlamentní komory.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Ruská Státní duma. Ilustrační foto

Článek

Na chování Sluckého si stěžovaly moderátorka televizního kanálu RTVi Jekatěrina Kotrikadzeová, producentka internetové televize Dožď Darja Žuková a reportérka ruského vysílání BBC Farida Rustamovová.

Sám poslanec označil obvinění za pomluvu a pohrozil žalobou. Na další žádosti o komentář nereaguje.

Oproti osobnostem, které doplatily na sexuální skandály na Západě, má Sluckij podstatnou výhodu. Má na své straně nejen vedení parlamentu, ale i konzervativní část ruského veřejného mínění. Stížnostmi se nicméně podle zprávy agentury Interfax bude Státní duma zabývat.

Novinářce měl sahat do klína

Svůj příběh veřejně popsala jen Rustamovová, která loni v březnu přišla do Sluckého kabinetu pořídit interview. Celý rozhovor nahrávala a poslanec prý o tom věděl. Sluckij novinářku během rozhovoru požádal, aby se stala jeho milenkou. Zprudka se k ní přiblížil a vnitřní částí dlaně se dotkl jejího klína. Vyděšená reportérka o incidentu rok ze strachu a studu nemluvila. O trestním oznámení neuvažovala kvůli obavám, že by soud nebyl na její straně.

Sluckij našel zastání ve vedení Státní dumy. Její předseda Vladislav Volodin při středečním setkání s parlamentními zpravodaji ruských médií upozornil, že je třeba vycházet z presumpce neviny. Pokud prý se ruské novinářky v parlamentní budově necítí bezpečně, ať si najdou jiné zaměstnání. Podezření prý vyvolává i skutečnost, že všechny tři údajně napadené ženy pracují pro média, která ruskému režimu nejsou příznivě nakloněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám