Hlavní obsah

VIDEO: Řeckou ambasádu v Berlíně okupovali demostranti

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY/BERLÍN
Aktualizováno

Násilné protesty proti zásahu policie v Aténách v pondělí pokračovaly nejen v Řecku, ale rozšířily se i do Berlína. Skupina asi třiceti demonstrantů tam okupovala řecký konzulát. Střety byly v pondělí hlášeny ze Soluně, Triklaly a Pirea.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Demonstranti okupují řecký konzulát v Berlíně.

Článek

Skupina asi třiceti demonstrantů obsadila řecký konzulát v Berlíně na protest proti tomu, že v sobotu policejní kulka zabila v Aténách 15letého chlapce. Demonstranti Berlíně opakovali, že ho zavraždil stát, uvedla CNN. S demonstranty vyjednával řecký velvyslanec. Žádná zranění hlášena nebyla.

Demonstranti okupují řecký konzulát v Berlíně.foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Protesty v Řecku

V pondělí se střetlo asi 300 studentů s policií v Soluni. Město zažilo tvrdé střety už v neděli. Studenti v noci na pondělí postavili z převrácených aut barikády, které blokují přístup k aténské polytechnice. Někteří zůstali přes noc ve škole.

Nepokoje v Řecku

Protesty propukly v sobotu poté, co kulka jednoho z aténských policistů zasáhla do břicha 15letého Andrease Grigoropulose v anarchisty obývané čtvrti Exarchia. Policisté se hájí, že šlo o nehodu, kdy jeden z varovných výstřelů zasáhl nešťastnou náhodou chlapce, který pak zemřel v nemocnici. Levicové skupiny s odvoláním na svědky tvrdí, že se jednalo o vraždu, kdy policista vypálil na chlapce tři rány.

Policista, který střílel, už byl postaven mimo službu a obviněn z úmyslného zabití.

Tělo mrtvého zkoumají odborníci, aby zjistili trasu kulky. Rodina si najala vlastního patologa, protože policii nevěří.

:.Centrum Soluně po nedělních protestechfoto: ČTK/AP

Násilné protesty

Protesty si hned první den vyžádaly desítky zraněných. Je mezi nimi i 24 policistů, z nichž jeden byl zraněn vážně. Vypáleno nebo zplundrováno bylo v sobotu v metropoli 31 obchodů, devět poboček bank a 25 automobilů. Zatčeno bylo šest osob.

:.Hasič u vypálené pobočky banky foto: Reuters/Yiorgos Karahalis

Jeden dům v centru Atén musel být v neděli vystěhován poté, co v přízemí demonstranti vypálili obchod s auty.

Americké i britské úřady doporučily turistům i ostatním lidem, aby se návštěvě Atén a dalších měst v Řecku vyhnuli, protože protesty se rozšířily i do Soluně, Patrasu a na Krétu a Korfu. V Soluni skončil původně pokojný protest násilně, když demonstranti napadli policii a obchody zápalnými lahvemi a kameny.

:.Demonstranti za hořící barikádou v Aténách hází kameny.foto: Reuters/John Kolesidis

Odpor proti vládní politice

Protesty se začaly záhy politizovat a stále více v nich převažuje odpor proti politice vládě. Na pondělí svolala mítink i sociálně demokratická strana PASOK a řečtí komunisté. „Musíme odpověděn na vládní politiku masově, ale poklidně,“ uvedlo mládežnické křídlo PASOKu.

:.Policisté hlídkují v centru Atén. foto: Reuters/Yiorgos Karahalis

Protestovat se chystají i vysokoškolští profesoři, kteří v pondělí začnou třídenní pochody, nepřidají se tedy k celonárodní stávce dělníků proti penzijním reformám a ekonomické politice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám