Hlavní obsah

Policista zastřelil v Aténách mladíka, Řeckem zmítají nepokoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY
Aktualizováno

Po několika řeckých městech se v noci na neděli začaly šířit nepokoje. Ty začaly poté, co policista v sobotu v Aténách zastřelil patnáctiletého mladíka. Informovala o tom agentura Reuters. Střety mezi mladými lidmi a policií se v noci rozšířily i do Soluně a několika dalších měst v severní části Řecka. Protestuje se také na Krétě a Korfu.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Policisté v ulicích řeckých Atén.

Článek

Davy mladých prý vykřikují hesla "Vrazi v uniformě!" a v Aténách převracely a zapalovaly auta, rozbíjely okna a zapalovaly popelnice. Policie proti nim zasahovala slzným plynem. V Aténách bylo evakuováno několik restaurací a byla zastavena doprava.

Incidenty vypukly, když skupinka mladíků začala v centru Atén házet po policejním autě kamení. Když se jeden z nich pokusil hodit zápalnou láhev, policista po něm třikrát vystřelil. Patnáctiletý výrostek byl zasažen do břicha a zemřel po převozu do nemocnice.

Hasiči likvidují jeden z mnoha požárů při nepokojích v Aténách.foto: ČTK/AP

Ministra vnitra Prokopis Pavlopulos již nabídl kvůli násilnému incidentu rezignaci, tu ovšem premiér Kostas Karamanlis nepřijal, napsala agentura Reuters. "Za celou vládu i premiéra vyjadřuji smutek nad incidentem, a zejména nad smrtí mladého chlapce," uvedl v prohlášení Pavlopulos, podle něhož byli v souvislosti s případem zatčeni dva policisté. Ti nyní čelí vyšetřování.

Podle vyjádření řecké policie je to poprvé od roku 1985, co policista v Řecku zastřelil neplnoletou osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám