Hlavní obsah

Viděli jsme tu brutální sílu. Německo na smrt Navalného odpoví navržením nových sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Německo jako odpověď na smrt vězněného ruského aktivisty Alexeje Navalného navrhne nové sankce proti Moskvě. Před setkáním ministrů zahraničí Evropské unie, kterého se zúčastní i Navalného vdova Julija, to uvedla šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Foto: Reuters

Vlajky Evropské unie, Ukrajiny a Německa

Článek

Podle agentury Reuters měli ministři už tak v plánu probrat třináctý unijní sankční balíček proti Rusku od začátku jeho invaze na Ukrajinu. Navrhované restrikce, které by zasáhly téměř 200 podniků a osob, neschválilo zatím jen Maďarsko. Baerbocková uvedla, že doufá, že se sedmadvacítka na nových sankcích brzy shodne.

„Viděli jsme tu brutální sílu, se kterou ruský prezident potlačuje vlastní obyvatele, kteří vyrazí do ulic, aby demonstrovali za svobodu, nebo o tom napíší do novin. Na základě smrti Alexeje Navalného navrhneme nové sankce,“ uvedla.

Navalný zemřel v pátek ve věku 47 let ve vězeňském táboře za polárním kruhem. Podle ruských úřadů zkolaboval po vycházce a už se jej nepodařilo probudit. Jeho manželka Julija následně slíbila, že Putin a jeho spojenci „za to, co udělali naší zemi, mé rodině a mému manželovi“, ponesou odpovědnost. Navalná nevěří verzi ruských úřadů o smrti manžela, je přesvědčená, že byl znovu otráven novičokem.

Zabili ho novičokem, je přesvědčena vdova po Navalném

Evropa

Odvetné sankce slíbil také šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Členské státy jistě navrhnou sankce proti těm odpovědným,“ uvedl. „Největší odpovědnost nese Putin sám. Můžeme jít dolů po instituční struktuře ruského vězeňského systému, ale nezapomínejte, kdo je za Navalného smrt skutečně odpovědný.“

Lipavský je pro nové sankce

Podporu sankcím vyjádřil i český ministr zahraničí Jan Lipavský. Celkově považuje za důležité, aby EU vyjádřila podporu nejen Juliji Navalné, ale i celé ruské opozici. „Pravděpodobně všechno nasvědčuje tomu, že to je prachobyčejná politická vražda a že Putin má krev na rukou. Opět. Bohužel nic překvapivého v totalitním státě, kterým se Rusko za poslední roky stalo,“ vyjádřil se pak o úmrtí samotném.

Schválení třináctého sankčního balíčku momentálně vázne jen na Maďarsku. Budapešť stojí také v cestě přijetí Švédska do NATO a již opakovaně byla překážkou při snaze odsouhlasit finanční pomoc pro napadenou Ukrajinu. Maďarský premiér Viktor Orbán se zatím vyjadřuje, že je na své kontakty v Rusku „hrdý“.

Vojenská podpora Ukrajiny by též měla být na programu jednání ministrů. V tuto chvíli ve Spojených státech vázne schválení další pomoci pro napadenou zemi a Rusko naopak na bitevním poli slaví svůj největší úspěch za několik měsíců. Právě Německo, které chce nyní navrhovat nové sankce, přitom zablokovalo doplnění vojenského fondu užívaného k podpoře Kyjeva, protože Berlín prý přispívá mnohem více než vlády ostatních členských států.

Putin postupuje stejně jako Hitler. Cena, kterou zaplatíme, bude tragická

Hlas na poušti

Reklama

Výběr článků

Načítám