Hlavní obsah

Vězněné členky Pussy Riot jsou na svobodě

– Moskva • Aktualizováno

Obě členky ruské skupiny Pussy Riot byly v pondělí propuštěny z vězení. Jako první se dostala na svobodu Marija Aljochinová. Podle agentury AFP to potvrdil její advokát. Poté se dostala na svobodu i Naděžda Tolokonnikovová, uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vězněné členky Pussy Riot Aljochinová a Tolokonnikovová jsou na svoboděVideo: Reuters

 
Článek

„Marija Aljochinová vyšla na svobodu,” řekl její právník Pjotr Zajkin agentuře RIA Novosti a dodal: „Všechny potřebné dokumenty byly podepsány.” Další právník Pavel Čikov doplnil, že jede do hlavního města: „Podle ruského práva jí tábor musí koupit lístek do města, kde žije, a tím je Moskva.”

Je to jen propaganda, řekla propuštěná punkerka

Podle některých zpráv jede za druhou propuštěnou do Krasnojarského kraje. Po propuštění uvedla, že „amnestie je propagační senzace“.

"Kdyby bylo možné amnestii odmítnout, udělala bych to," uvedla Aljochinová. "Nepovažuju tuto amnestii za humanitární akt, je to propaganda," dodala. Nyní se míní věnovat boji za lidská práva.

Tolokonnikovová při odchodu z krasnojarského vězení skandovala "Rusko bez Putina". Na svobodě chce pomáhat odsouzeným politickým vězňům. "S odchodem z vězení pro mě teprve všechno začíná. Hranice mezi svobodou a nesvobodou je v Rusku úzká, žijeme v autoritářském státě. Po osvobození na mně leží odpovědnost za ty, kdo ve vězení zůstávají," řekla novinářům.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Propuštěná členka Pussy Riot Marija Aljochinová mluví s médii na stanici v Nižném Novgorodu.

Aljochinová si ve vězeňském táboře IK-2 v Nižním Novgorodu odpykávala dvouletý trest. Naděžda Tolokonnikovová si odpykávala trest v káznici IK-50, která se nachází v obci Nižnij Ingaš asi 300 kilometrů východně od sibiřského Krasnojarska. [celá zpráva]

Členky Pussy Riot byly odsouzeny za svou punkovou modlitbu z února loňského roku "Bohorodičko, vyžeň Putina", kterou předvedly v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele.

Humanitární důvody, nebo vylepšení image před olympiádou?

Tři dopadené členky kapely byly v srpnu 2012 odsouzeny za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí na dva roky, jedné z nich však byl trest změněn na podmíněný.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Naděžda Tolokonnikovová opouští vězení.

Propuštění členek Pussy Riot se očekávalo v souvislosti s amnestií prezidenta Vladimira Putina. [celá zpráva] Ta byla vyhlášena k dvaceti letům ruské ústavy, ale současně před zimní olympiádou v Soči.

Sám Putin před dvěma dny prohlásil, že amnestie pro členky Pussy Riot je spjata výlučně s humanitárními důvody a neznamená přehodnocení jejich činu. Aljochinová a Tolokonnikovová jsou matkami malých dětí.

Trest jim byl ovšem amnestií zkrácen jen o pár měsíců, oběma odsouzeným by vypršel v březnu. Obě matky si tak většinu trestu, proti kterému protestovali aktivisté z celého světa, odseděly. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Marija Aljochinová po propuštění z věznice

Zástupkyně prokurátora Krasnojarského kraje Jelena Pimoněnková, která potvrdila propuštění Tolokonnikovové, navíc uvedla, že důvodem nebylo mateřství, ale pouze to, že její trestný čin spadá mezi amnestované.

Foto: Alexander Roslyakov, ČTK/AP

Naděžda Tolokonnikovová po propuštění z vězení

Na svobodě je i Chodorkovskij

Propuštěn na svobodu byl také oligarcha Michail Chodorkovskij, který dostal milost od prezidenta Putina. [celá zpráva]

Ruská vězeňská správa připravuje propuštění stovek amnestovaných vězňů. Očekává se také propuštění zatčených aktivistů Greenpeace, zadržených v Rusku kvůli protestu proti těžbě ropy.

Anketa

Souhlasíte s trestem dvou let vězení pro členky Pussy Riot?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
Celkem hlasovalo 9005 čtenářů.

Reklama

Související články

Členka Pussy Riot si odpyká trest na Sibiři

Vězněná ruská punkerka Naděžda Tolokonnikovová byla převezena do vězeňského tábora v Krasnojarském kraji, řekl ruský ombudsman Vladimir Lukin. Tam ji „na...

Výběr článků

Načítám