Hlavní obsah

Chodorkovskij je na svobodě, hned odletěl do Německa

Moskva
Aktualizováno

Někdejší ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij je na svobodě. Potvrdila to vězeňská správa. Propuštěn byl v pátek krátce poté, co prezident Vladimir Putin podepsal milost. Odpoledne odletěl do Německa, kde se léčí jeho nemocná matka, uvedla BBC. Jeho přílet potvrdilo německé ministerstvo zahraničí.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

„Jakmile byl propuštěn, odjel od Německa, kde se léčí jeho matka,” uvedla ruská vězeňská správa. Dodala, že mu byl na jeho žádost vydán pas.

Putin ve čtvrtek na závěr velké výroční tiskové konference překvapivě oznámil, že v nejbližší době někdejšího miliardáře omilostní. Sdělil přitom, že Chodorkovskij ho o to nedávno požádal s poukazem na vážné onemocnění matky. [celá zpráva]

Chodorkovského právníci ale žádost o milost nepotvrdili. Server deníku Kommersant k tomu v pátek napsal, že Chodorkovského žádost byla podána pod tlakem tajných služeb. Kommersant to uvedl s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje.

Chodorkovskij si odpykával trest v Karelské republice na severozápadě Ruska. Z téměř jedenáctiletého trestu za daňové úniky, praní peněz a údajné krádeže ropy mu zbývalo jen osm měsíců.

S Putinem se rozešel

Chodorkovskij zbohatl během divoké privatizace v 90. letech. Později se obrátil proti tehdejšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi, začal ho kritizovat a sponzorovat opozici.

Opozice proto někdejšího mocného podnikatele vnímá jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi. Označit odsouzení Chodorkovského jako politicky motivované však odmítl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zároveň ale shledal, že došlo k porušení práva na spravedlivý proces a práva na respektování soukromého a rodinného života. [celá zpráva]

Amnestie pro Pussy Riot i Greenpeace

Prezident Putin ve čtvrtek oznámil záměr udělit širší amnestii, která by se měla týkat nejméně 20 000 lidí, mezi nimi i vězněných členek kapely Pussy Riot a aktivistů Greenpeace, kteří v Rusku čelili stíhání za protest v Barentsově moři, při němž vyšplhali na ruskou těžební plošina Prirazlomnaja.

Michail Chodorkovskij

  • Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij se narodil v roce 1963 v Moskvě.
  • Vystudoval obor chemický inženýr - technolog
  • V éře Sovětského svazu byl náměstkem šéfa Komsomolu a ředitelem Centra pro vědecko-technickou tvorbu mládeže.
  • Po rozpadu svazu získal funkci náměstka Ministerstva paliv a energetiky.
  • V roce 1996 se stal prvním viceprezidentem naftařské společnosti Jukos a poté i jejím prezidentem.

Reklama

Související články

Chodorkovskij dostal dalších šest let vězení

Soud v Moskvě odmítl uložit někdejšímu šéfovi ruského ropného koncernu Jukos Michailu Chodorkovskému podmínečný trest za krádež 218 miliónů tun ropy, namísto...

Výběr článků

Načítám