Hlavní obsah

Velští labouristé slaví zvolení „prvního černého lídra v Evropě“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čela velšské labouristické strany byl zvolen Vaughan Gething a příští týden se ujme postu prvního ministra Walesu (tamní ekvivalent premiéra). Labouristé to prohlašují za historický výsledek, protože se Gething stane „prvním černým lídrem Evropské země“.

Foto: Profimedia.cz

Vaughan Gething

Článek

Čerstvě padesátiletý Gething v minulosti zastával post velšského ministra zdravotnictví a ekonomie. Nástupcem současného prvního ministra Marka Drakeforda se stane po volebním úspěchu nad ministrem školství Jeremym Milesem. Celkem obdržel 51,7 % hlasů.

Podle deníku The Guardian Gething slíbil zlepšit stav velšské Národní zdravotnické služby (NHS), do popředí ekonomické budoucnosti země postavit „zelené práce,“ postavit více domů a spolehlivý dopravní systém, zvýšit standardy vzdělání a dovést Wales na prominentnější pozici na světovém působišti.

„Dnes obracíme stránku v knize dějin našeho národa,“ řekl ku příležitosti svého vítězství. „Dějin, které píšeme společně. Nejen proto, že mám tu čest stát se prvním černým lídrem v Evropské zemi – ale proto, že generační ciferník také poskočil. Decentralizace není něco, na co jsem si musel zvyknout nebo se tomu přizpůsobit nebo se za to omlouvat. Decentralizace – velšská řešení velšských problémů – to je v mé krvi. Je to to, co jsem vždy znal.“

Londýn hledá maniaka, který na kolemjdoucí střílí z kuše

Evropa

Gething také chválil svého volebního rivala Milese za to, že mluví o svých problémech s dospíváním jako mladý gay. Podle Gethinga tak dodá nové sebevědomí tisícům velšských chlapců a dívek. Na mladých lidech postavil i svůj pohled na nadcházející volby do britského parlamentu. Podle něj je totiž zatěžuje vláda toryů, které nezáleží na jejich budoucnosti, a lidé jsou také vyčerpaní z jejich „kulturních válek“.

„Vím, že můžeme příští parlamentní volby vyhrát,“ řekl odhodlaně o volbách, do kterých jdou labouristé podle průzkumů jako jasní favorité. „Můžeme vyhrát, pokud budeme stát spolu, spojíme ruce, abychom porazili úzké síly rozkolu, které se snaží ochladit vřelý národ.“

„Obrovské gratulace Vaughanu Gethingovi k jeho zvolení lídrem velšské labouristické strany,“ vzkázal mu šéf britských Labouristů Keir Starmer. „Jeho jmenování prvním premiérem Walesu, prvním černým lídrem ve Spojeném království, bude historickou chvílí, která vypovídá o pokroku a hodnotách moderního Walesu.“

„Vím, že se svou mnohaletou zkušeností z Velšského národního shromáždění povede nadějnou, ambiciózní velšskou labouristickou vládu, která musí čelit unavené a zkrachovalé vládě konzervativců ve Westminsteru. Celá britská labouristická strana se těší, až spolu s Vaughanem povede v této nové kapitole Walesu kampaň za zajištění labouristické vlády po celé Británii,“ obrátil i on svůj pohled k parlamentním volbám.

Kritika a kontroverze

Nově zvoleného prvního ministra čekají na začátek jeho úřadování nelehké otázky. Nejprve bude muset znovu ucelit vlastní stranu, kterou předvolební kampaň značně rozdělila. Jeho předchůdce Drakeford za sebou také zanechává kontroverzní rychlostní limit, který je ve Walesu stanoven na 32 km/h, a environmentální reformy, kvůli kterým na schodech Velšského valného shromáždění demonstrovali farmáři.

Sám Gething si během předvolební kampaně problémy ještě přidělal, když přijal 200 tisíc liber (5,9 milionu korun) od muže odsouzeného za přestupky proti životnímu prostředí. „Je to hluboce znepokojivá záležitost, že tu teď máme nastupujícího prvního ministra, který ještě před nástupem do úřadu čelí obviněním a otázkám o jeho úsudku,“ uvedla hlava opoziční strany Plaid Cymru (česky „Velšská strana“) Rhun ap Iorweth.

„Vaughan Gething měl určitě přinejmenším vrátit těch 200 tisíc liber darovaných jeho kampani, za které po právu schytal tolik kritiky nejen od vlastních spolustraníků. Tohle není to nejlepší, co může Wales mít,“ vyjádřil se o pochybném příspěvku.

Šéf velšských konzervativců Andrew RT Davies zase kritizoval Gethingovy předchozí výkony ve vládě. „Gething byl součástí velšské labouristické vlády, která byla u moci za rekordních čekacích lhůt NHS, nejprudšího úpadku standardů vzdělání v Británii, nejvyšších úroků pro podnikatele v Británii, a je odhodlán udržet v platnosti rychlostní limit 32 km/h.“

Britská vláda chce zakázat cizím státům vlastnit noviny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám