Hlavní obsah

Britská vláda chce zakázat cizím státům vlastnit noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda chce prosadit zákaz vlastnictví tisku zahraničními vládami. Příslušný dodatek zákona o digitálních trzích, konkurenci a spotřebitelích chce ve Sněmovně lordů předložit příští týden, informovala stanice BBC. Změnu by pak musela schválit ještě dolní sněmovna parlamentu. Krok přichází ve chvíli, kdy jedná o možném prodeji listů The Daily Telegraph a The Spectator skupině RedBird IMI, napojené na vládnoucí rodinu Spojených arabských emirátů (SAE).

Foto: Belinda Jiao, Reuters

Britský list The Daily Telegraph

Článek

„Podle nových pravidel bude ministerstvo povinné hlásit fúze mediálních společností úřadu pro hospodářskou soutěž… bude-li mít podezření, že fúze týkající se britského tisku by cizímu státu nebo na něj napojenému tělesu dala vliv, kontrolu či vlastnická práva,“ řekl náměstek britského ministerstva kultury Stephen Parkinson, který je zároveň členem Sněmovny lordů. Pokud úřad pro hospodářskou soutěž shledá, že by prodej vedl k vlivu nebo kontrole cizí vlády nad médiem, bude mít britská vláda povinnost transakci zrušit.

Podporu zákonu, který se týká pouze tisku, nikoliv audiovizuálních médií, už podle stanice BBC avizovala i opoziční Labouristická strana, která je favoritem parlamentních voleb, jež se uskuteční nejpozději v lednu příštího roku. Konzervativní vláda přitom jedná pod tlakem poté, co nejprve s obdobným návrhem získala ve Sněmovně lordů širokou podporu konzervativní politička Tina Stowellová. Ta svůj návrh stáhla až poté, co kabinet slíbil přijít s podobným opatřením.

Britský expremiér Johnson bude moderátorem v televizi

Zahraniční

Navrhovaná změna zákona by přitom zablokovala zmíněný prodej médií skupině RedBird IMI, v jejímž čele sice stojí někdejší šéf stanice CNN Jeff Zucker, ze tří čtvrtin ji však vlastní viceprezident SAE šajch Mansúr bin Zajd Nahaján. Nabídka je prověřována i v rámci stávajících zákonů, legislativní změna navrhovaná britskou vládou by však poskytla podstatně pevnější oporu pro její zablokování.

O tato média má přitom zájem také skupina mediálního magnáta Ruperta Murdocha, který již vlastní například The Times nebo bulvární The Sun a Daily Mail, napsal server The Guardian.

The Daily Telegraph má přitom úzké vztahy s britskou vládní Konzervativní stranou, psali pro něj například i bývalí premiéři jako Winston Churchill nebo Boris Johnson. Politický boj o vlastnictví 168 let starých novin je stejně tak o moci a vlivu jako o penězích, podotkla v této souvislosti agentura Reuters. Samotná skupina RedBird IMI ujišťuje, že by v případě akvizice britských médií byla jen pasivním investorem, který by neovlivňoval redakční obsah.

Mediální magnát Rupert Murdoch odchází z čela svých firem Fox a News

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám