Hlavní obsah

Ve Francii schválili zákon umožňující potrat do 14. týdne těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský parlament ve středu přijal zákon, který ženám umožní podstoupit potrat do 14. týdne těhotenství. V současné době mají právo na interrupci do 12. týdne, poznamenala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Budova francouzského Národního shromáždění

Článek

Zákon prodlouží lhůtu pro dobrovolné ukončení těhotenství z 12 na 14 týdnů v reakci na nedostatek lékařů a postupné uzavírání specializovaných center. Podle socialistické poslankyně Marie-Noëlle Battistelové musí každý rok zhruba 2000 žen odjet na potrat do zahraničí, protože překročily tento termín. Interrupci budou moci nově provádět i porodní asistentky, které jsou ve Francii početnější než lékaři.

V původním návrhu zákona bylo i zrušení takzvané klauzule svědomí, která lékařům umožňuje odmítnout provedení potratu. Zákon by však v takovém znění nedostal od poslanců zelenou. I tak se nelíbil pravicové části Senátu i Národního shromáždění, která se ho pokusila zablokovat.

Středověk v Polsku trvá. Vyjmout mrtvý plod nesměli, tak čekali, až zemře i dvojče. Matka nepřežila

Evropa

Podle AFP jde o poslední společenskou reformu před dubnovými prezidentskými volbami a signál levicovým voličům. Zákon většinově podpořila strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybu (LREM) navzdory tomu, že samotný státník k tématu přistupuje spíše zdrženlivě.

V červenci 2021 v rozhovoru vyjádřil svůj nesouhlas s posunutím lhůty. Ještě na podzim po návratu z návštěvy papeže Františka se domníval, že není třeba, aby zákon prošel. Uvedl nicméně, že „respektuje svobodu poslanců“. Za své výroky si vysloužil kritiku aktivistů za práva žen.

Americká FDA rozšíří dostupnost potratových pilulek

Amerika

Z průzkumů však dlouhodobě vyplývá, že Francouzi jsou i nadále v drtivé většině pro právo na dobrovolné ukončení těhotenství. Prezidentští kandidáti se proto tématu obvykle vyhýbají.

V České republice je interrupce legální do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením do 24. týdne a v případě závažných problémů s plodem kdykoli. Z evropských zemí platí absolutní zákaz potratů na Maltě či v Andoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám