Hlavní obsah

Americká FDA rozšíří dostupnost potratových pilulek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že vydá nové pokyny, díky nimž budou mít ženy snazší přístup k potratovým pilulkám v některých státech. Budou totiž trvale prodloužena speciální pravidla pro pandemii, která umožňovala předepisovat léky prostřednictvím telemedicíny a zasílání tabletek poštou, upozornil server Axios.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistky za práva na potrat při prosincové demonstraci před Nejvyšším soudem

Článek

Úřad uvedl, že zruší požadavek, aby byla pilulka mifepriston, užívaná pro chemickou interrupci, „vydávaná pouze v určitých zdravotnických zařízeních, konkrétně na klinikách, v lékařských ordinacích a nemocnicích”.

Lékárny, které budou nově tato abortiva moci vydávat, obdrží speciální certifikaci.

Nejvyšší soud USA umožní žaloby proti antipotratovému zákonu

Zahraniční

Na druhou stranu je potřeba dodat, že potratové pilulky jsou v podstatě zakázány téměř v polovině států USA a u dalších se očekává, že se přidají.

Jak upozorňuje Axios, zastánci potratových pilulek, například Americká unie občanských svobod, tvrdí, že tento krok umožní „pacientkám ukončit těhotenství ve chvíli, kdy jsou připraveny, bez zbytečných nákladů a zátěže”.

Těhotná žena v Polsku se po diagnóze zhroutila. Nemocnice legální interrupci odmítla

Evropa

V případě, že by Nejvyšší soud v nejbližších měsících rozhodl o zvrácení precedentu známého jako Roe vs. Wade, který fakticky povolil právo na interrupci na celém území země, potratová pilulka by mohla sloužit jako alternativa k zrušeným klinikám.

Reklama

Výběr článků

Načítám