Hlavní obsah

Ve Francii dopadli krále útěků, který unikl z vězení ve vrtulníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie dopadla v noci na středu v městečku Creil severně od Paříže nejhledanějšího a nejznámějšího zločince v zemi. Redoine Faid zvaný král útěků, který má na kontě několik přepadení pancéřových vozů s penězi, v létě uprchl z vězení v Réau ve vrtulníku. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policejní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Redoine Faid

Článek

Faidův spektakulární útěk z věznice v Seine-et-Marne u obce Réau jihovýchodně od metropole vzbudil v létě zájem nejen celé Francie, ale také značné části světa. Odsouzenému lupiči se 1. července podařilo prchnout s pomocí uneseného vrtulníku, který k vězení vzlétl s nejméně třemi ozbrojenými komplici z pařížského letiště Le Bourget. Později byl stroj nalezen ohořelý asi 60 kilometrů od trestnice na severovýchodním pařížském předměstí Gonesse, které leží nedaleko Creil. Pilot vyvázl bez zranění. Později se podařilo najít i dvě ohořelá auta, jimiž Faidův gang pokračoval v cestě. [celá zpráva]

Přípravu na útěk zajistily drony, s jejichž pomocí se zločincům podařilo zmapovat věznici i dění v ní. Protože věznice nemá sítě proti helikoptérám, přistáli komplici na dvoře věznice a dva pronikli do místnosti pro návštěvy, kde byl Faid se svým bratrem.

Policie obdržela od té doby několik oznámení od lidí, kteří Faida v této oblasti viděli, dopadnout jej však dokázala až po třech měsících.

Blízko tomu byla už na konci července, kdy Faid se spolujezdcem ujížděl policejní hlídce. Ta ho spatřila u pumpy na pařížském předměstí Piscop, když se však k němu přiblížila, ujel a auto plné výbušnin nechal v podzemní garáži obchodního centra v sousedním Sarcelles. Ve voze bylo šest kusů plastické trhaviny a náhradní poznávací značky. Faid utekl po schodech.

Foto: Interpol

Po Faidovi pátrá i Interpol

Šestačtyřicetiletý syn alžírského imigranta známý pod přezdívkou „král útěků” byl za své skutky odsouzen již několikrát, vždy se ale dokázal z vězení dostat. Letos v dubnu dostal 25 let za nezdařenou loupež u Paříže, při níž přišla v roce 2010 o život městská policistka Aurélie Fouquetová. Loni mu soud vyměřil deset let za jeden z jeho útěků a 18 let za útok na vůz převážející peníze.

Velkou pozornost Faid vzbudil již způsobem, kterým se v roce 2013 dostal z věznice Lille-Séquedin na severu Francie. Při útěku vyhodil do povětří pět vězeňských dveří a jako rukojmí vzal čtyři dozorce. Unikl vozem, který mu přistavili komplicové. [celá zpráva] Dopaden byl po půldruhém měsíci. [celá zpráva]

Slavnému režisérovi poděkoval za inspiraci

Nejznámější současný francouzský gangster se v minulosti přiznal, že své pověstné loupeže a přepadení pancéřových vozů naplánoval podle hollywoodských trháků, jako je například Nelítostný souboj. Osobně dokonce poděkoval jeho režisérovi Michaelu Mannovi, který natočil i kriminální drama Přepadení v L.A., že byl jeho „technickým poradcem“.

Poté, co byl Faid v roce 2009 propuštěn z vězení, kde si odkroutil deset let, popsal své činy v několika televizních rozhovorech. Tvrdil v nich, že už opustil dráhu zločinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám