Hlavní obsah

Francie pátrá po nebezpečném vězni, při útěku vzal jako rukojmí čtyři dozorce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie pátrá po známém pachateli ozbrojených loupeží, který v sobotu utekl z vězení v Sequedinu na severu země. Redoine Faid při útěku použil výbušniny a vzal s sebou čtyři dozorce jako rukojmí. Úřady uprchlíka popsaly jako obzvláště nebezpečného.

Foto: Interpol

Po Faidovi pátrá i Interpol

Článek

Čtyřicetiletý Faid k útěku z věznice použil výbušniny u pěti dveří. Materiál se zřejmě do objektu podařilo propašovat jeho ženě při návštěvě manžela v sobotu ráno. Vyšetřovatelé mají podezření, že výbušniny pronesla ukryté v kapesnících.

Podle zdroje agentury AFP akce proběhla velmi rychle. Prchající Faid s sebou vzal čtyři strážce jako rukojmí. Prvního pustil na svobodu ještě uvnitř komplexu, druhého pár set metrů za zdmi vězení a zbylé dva našli pronásledovatelé u přilehlé silnice. Dozorci byli v šoku, jinak ale bez zranění, řekl státní žalobce Federic Fevre.

Prokurátor také varoval, že Faid je „obzvláště nebezpečný“ a stále při sobě má výbušniny.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ozbrojený policista před věznicí Sequedin

Francouzští vyšetřovatelé o pomoc požádali také zahraniční kolegy prostřednictvím Interpolu a celoevropského zatykače.

„Pátrání se zprvu samozřejmě zaměří na Belgii, protože s ní sdílíme hranici. Rozšíří se však na celý schengenský prostor i za jeho hranice,“ řekla v průběhu víkendu ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vězeň ujel v autě, které později zanechal v plamenech jižně od města Lille. Tam přestoupil do druhého automobilu, který se policistům stále nepodařilo vystopovat.

Inspirován Al Pacinem

Faid v minulosti přepadl několik vozů převážejících peněžní hotovost a je podezřelý také ze zabití policistky při další ozbrojené loupeži.

Před dvěma lety se podílel na sepsání knihy, v níž popisoval své kriminální činy spáchané v mládí na předměstí Paříže. Mimo jiné uváděl inspiraci americkými filmy o gangsterech, jako je Nelítostný souboj (Heat) či Scarface s Al Pacinem v hlavní roli.

Původně byl Faid v roce 1999 odsouzen k 18 letům vězení, o deset roků později se však ocitl na svobodě. Předloni v červenci byl ovšem zpátky za mřížemi, jelikož porušil podmínky předčasného propuštění. Odsedět si měl zbývající osm let z trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám