Hlavní obsah

RIA Novosti omylem zveřejnila vítězný článek, který obnažuje plány Moskvy

Ruská agentura RIA Novosti publikovala článek oslavující ruské vítězství na Ukrajině. Stalo se tak už v sobotu a zřejmě omylem, neboť text z webu zase velmi rychle zmizel. Internetovému archivu Archive.org se však podařilo pořídit kopii, na kterou upozornila ukrajinská agentura Unian. Odkaz na článek s titulkem „Ofenziva Ruska a nového světa“ na stránkách RIA Novosti nacházely v pondělí i internetové vyhledávače, na samém webu agentury však už dostupný nebyl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kolona ruských vojenských vozidel

Článek

„Před našima očima se rodí nový svět. Ruská vojenská operace na Ukrajině zahájila novou éru,“ uvádí se hned na začátku textu doprovázeného fotografií kyjevského náměstí Nezávislosti (Majdan).

„Protiruské Ukrajiny již nebude. Rusko obnovuje svou historickou plnost tím, že shromažďuje ruský svět, ruský lid, v celé jeho celistvosti - Velkorusy, Bělorusy a Malorusy,“ stojí v článku podepsaném komentátorem Petrem Akopovem.

„Kdybychom od toho upustili, kdybychom dočasnému rozdělení dovolili trvat staletí, pak bychom nejen zradili památku našich předků, ale byli bychom našimi potomky prokleti za to, že jsme dovolili rozpad ruské země,“ píše Akopov.

Očima Saši Mitrofanova: Potkan je v útoku, úkol je zabouchnout dveře

Komentáře

„Ukrajina se vrátila do Ruska”

V textu také mluví o nápravě „tragédie“ z roku 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. „Rusko obnovuje svou jednotu – tragédie roku 1991, tato hrozná katastrofa v našich dějinách, byla překonána. Ano, za velkou cenu, ano, prostřednictvím tragických událostí virtuální občanské války, protože nyní bratři, odděleni příslušností k ruské a ukrajinské armádě, po sobě stále střílejí, ale Ukrajina už nebude protiruská,“ píše komentátor.

Putin označil Západ za Říši lží

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin podle komentátora „převzal historickou odpovědnost, když se rozhodl neponechat řešení ukrajinské otázky budoucím generacím“. Rozhodl se podle autora řešit situaci ze dvou klíčových důvodů. Kvůli otázce národní bezpečnosti, „tedy vytvoření protiruské Ukrajiny a předsunuté základny Západu, aby se na nás vyvíjel tlak“.

„Nyní je tento problém pryč – Ukrajina se vrátila do Ruska,“ píše autor.

Tvrdí, že nebude zlikvidována státnost Ukrajiny „ale bude reorganizována, znovu nastolena a navrácena do přirozeného stavu části ruského světa“. „V každém případě období rozkolu ruského lidu končí,“ píše komentátor.

Opravdu si mysleli, že se Rusko vzdá Kyjeva?

Podle něho Západ vidí návrat Ruska k jeho historickým hranicím v Evropě. „A je nad tím hlasitě rozhořčen, ačkoliv v hloubi duše musí uznat, že to jinak nešlo.“

Masakr v Charkově: Rusko útočí na obytné oblasti, desítky mrtvých

Zahraniční

„Vážně někdo ve starých evropských metropolích, v Paříži a Berlíně, věřil, že se Moskva vzdá Kyjeva? Že Rusové budou navždy rozděleným národem? Když se Evropa sjednocuje, když se německé a francouzské elity snaží převzít od Anglosasů kontrolu nad evropskou integrací a sestavit sjednocenou Evropu?“ píše se v komentáři.

Nyní se Západ snaží Rusko potrestat za to, že nedovolilo expanzi západního prostoru na východ, tvrdí komentátor a pokračuje: „Ve snaze nás potrestat si Západ myslí, že vztahy s ním jsou pro nás životně důležité. To už ale dávno neplatí – svět se změnil. Žádný tlak Západu na Rusko k ničemu nepovede.“

Komentátor tvrdí, že „Čína a Indie, Latinská Amerika a Afrika, islámský svět a jihovýchodní Asie – nikdo nevěří, že Západ vede světový řád, tím méně určuje pravidla hry“.

Reklama

Výběr článků

Načítám