Hlavní obsah

Generála ruské národní gardy obvinili z přijímání milionových úplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vojenská prokuratura zahájila vyšetřování zástupce velitele Středního okruhu Národní Rosgvardije (ruská národní garda) generálmajora Vadima Dragomireckého poté, co byl obviněn z přijímání úplatků. Uvedl to ve středu ruský poslanec Alexandr Chinštejn. Dodal, že se generál přiznal a byl suspendován.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Rubly

Článek

„Pod tíhou důkazů byl Dragomireckij donucen přiznat svou vinu, a dokonce napsat doznání,“ uvedl na svém kanálu na Telegramu Chinštejn a dodal: „Na základě rozhodnutí ředitele Rosgvardije Viktora Zolotova je dočasně suspendován a bude propuštěn.“

Chinštejn neuvedl podrobnosti o důkazech svědčících proti generálovi, ale řekl, že je Dramomireckij podezřelý, že dostal peníze od firmy, která rekonstruovala vojenský objekt v Moskevské oblasti. Převedeno mělo být na generálův účet cca 19 milionů rublů (podle aktuálního kurzu 5,5 milionu korun, ještě před dvěma lety by to bylo o milion více), napsala agentura Reuters. Podle poslance jsou zjištění výsledkem úsilí ruské tajné služby FSB a Rosgvardije.

Úplatky vzal i plukovník, který velel rekonstruované základně. Byla na něj uvalena vazba.

Žijte, jak chcete. Zapalte ohně, spěte na ulici aneb Mobilizace po rusku

Evropa

„Případ generála Dragomireckého opět ukázal odhodlání vedení Rosgvardije očistit svůj sbor,“ uvedl Chinštejn.

Obvinění následují poté, co ruský prezident Vladimir Putin 18. března předložil návrh zvýšit tresty za zpronevěru ruského vojenského majetku. Zřejmě reagoval na četné skandály z loňska, kdy mobilizovaní mířící na Ukrajinu nedostali potřebné vybavení, protože ve skladech nebylo. Objevila se podezření, že bylo rozkradeno.

Ruská národní garda je polovojenská jednotka spadající přímo pod prezidenta Vladimira Putina. Není součástí armády a vznikla transformací Vojsk ministerstva vnitra. Má asi 300 000 příslušníků. I jednotky Rosgvardie byly nasazeny ve válce na Ukrajině.

Na Sibiři zmizelo milion a půl uniforem

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám