Hlavní obsah

Van der Bellen si jde pro druhý mandát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních sedm kandidátů se uchází o funkci rakouského prezidenta, kterého zítra budou volit obyvatelé alpské republiky na příštích šest let. Reálnou šanci na vítězství má ale jen jeden z nich – Alexander Van der Bellen (78), dosavadní hlava státu a někdejší šéf strany Zelených.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Volte Van der Bellena, hlásá plakát na tramvajové zastávce ve Vídni.

Článek

Šance populárního profesora ekonomie jsou dokonce tak vysoké, že je otázkou, zda nevyhraje hned v prvním kole hlasování. Průzkumy mu totiž avizují podporu 51 až 59 procent voličů, což by stačilo na vítězství už tuto neděli.

Prezident musí milovat překvapení
Alexander Van der Bellen

„Jsem pro tuto funkci dostatečně starý. Mám i potřebné životní a pracovní zkušenosti,“ prohlásil osmasedmdesátiletý Van der Bellen, když oznamoval kandidaturu.

Výkon prezidentského úřadu je „napínavým úkolem“ a člověk, který o tuto funkci usiluje, „musí milovat překvapení“, protože na věci, které se udály v posledních letech, se nelze připravit předem, dodal ve zjevné narážce na pandemii koronaviru nebo ruskou agresi proti Ukrajině.

Rakouský prezident uklouzl na túře, má otřes mozku

Evropa

Van der Bellen provedl Rakousko úskalími covidu-19 a obratně si počínal i při zvládání několika politických krizí. Za necelých šest let v čele státu jmenoval pět různých vlád, což se nestalo žádnému z jeho předchůdců.

Dosavadní šéf vídeňského Hofburgu je znám jako přesvědčený stoupenec evropského federalismu a také přistěhovalectví. Během migrační krize zastával názor, že by Evropa měla přijímat imigranty ze Sýrie i dalších zemí. Sám totiž pochází z přistěhovalecké rodiny.

Nechte se očkovat na nejkrásnějším místě Rakouska, zve prezident do svého sídla

Koronavirus

V roce 1944 se Van der Bellen narodil ve Vídni estonské matce a ruskému otci nizozemského původu, kteří uprchli z Estonska po anexi Pobaltí Sovětským svazem v roce 1940. Otcova rodina předtím přišla do Estonska, když utíkala z Ruska po vítězství bolševické revoluce. Van der Bellen jako dítě vyrůstal v tyrolském údolí Kaunertal a rakouské občanství získal až ve 14 letech v roce 1958.

Zkouší to i šéf Pivní strany

Dosavadní prezident je znám také jako velký kritik opoziční krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Opakovaně prohlašoval, že by jako hlava státu nikdy nejmenoval premiérem jejího kandidáta, a to ani v případě, že by vyhrála parlamentní volby.

A právě představitel FPÖ, právník Walter Rosenkranz (60) je hlavním rivalem Van der Bellena v nedělních prezidentských volbách. Rosenkranz ale v průzkumech – byť na druhém místě – s velkým odstupem zaostává, počítat může jen se zhruba 16 procenty. Zbývajících pět uchazečů o prezidentský úřad následuje s jednocifernými preferencemi a jejich vyhlídky na druhé kolo, pokud se vůbec uskuteční, jsou minimální.

Vídeňský vrchní soud zrušil odsouzení Stracheho v jedné z afér

Zahraniční

Pozornost mezi nimi budí šéf recesistické Pivní strany Dominik Wlazny, punkový hudebník a lékař známý pod pseudonymem Marco Pogo. Wlazny je historicky nejmladším uchazečem o úřad rakouského prezidenta, zákonem předepsaného věku 35 let dosáhl teprve loni v prosinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám