Hlavní obsah

Václave nepodepisuj! - žádají Klause tisíce odpůrců Lisabonu

Praha, Brusel
Aktualizováno

Organizátoři celoevropské kampaně proti Lisabonské smlouvě ve čtvrtek přinesli na Pražský hrad petici, která vyzývá prezidenta Václava Klause, aby smlouvu nepodepisoval, a znemožnil tak její přijetí. Petici s 20 000 podpisy předal Klausovu tajemníku Ladislavu Jaklovi představitel krajně pravicové strany Švédští demokraté Kent Ekeroth, který akci inicioval. V Bruselu pak totéž žádala malá demonstrace.

Článek

I poté, co EU vyhověla Klausově zřejmě poslední podmínce k ratifikaci smlouvy, se na něj odpůrci lisabonské smlouvy obracejí jako k poslední naději.

"Doufám, že zůstane silný a nepodepíše to," prohlásil Ekeroth. Mezi signatáři petice jsou podle něj lidé z celé EU, nejvíce zřejmě z ČR a Británie. Odpůrci smlouvy petici podepisovali na internetu, objevila se i na facebooku. Lidé se při podpisu identifikovali jménem a e-mailem.

Kampaň pod názvem "Podpořte Václava Klause" začala před třemi týdny a bude dále pokračovat. Organizátoři tvrdí, že jejich dalším cílem je získat 100 000 podpisů.

V Bruselu demonstrovalo patnáct lidí

Patnáctka demonstrantů přišla v pátek v Bruselu podpořit českého prezidenta Václava Klause. Podle nich by neměl podepisovat Lisabonskou smlouvu o unijní reformě navzdory tomu, že získal požadovanou výjimku z listiny základních práv EU. Většinu demonstrantů tvořili britští konzervativci a zástupci britské Nezávislé strany Spojeného království (UKIP) v Evropském parlamentu.

Foto: ČTK

Odpůrci lisabonské smlouvy vyzvali 30. října v Bruselu před budovou, kde se konal summit EU, prezidenta Václava Klause, aby evropský reformní dokument nepodepisoval.

Demonstranti se vybavili českými vlajkami a hesly jako "Klausi, nenech Sarka (francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho), aby tě šikanoval. Jsi větší než on!" či "Václave nepodepisuj!".

Podle britského konzervativního europoslance Daniela Hannana, který se akce účastnil, organizátoři demonstraci svolávali prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Hannan patří mezi kontroverzní evropské politiky. Loni byl vyloučen z lidovecké frakce kvůli tomu, že návrh, který posiloval pravomoci předsedy Evropského parlamentu, přirovnal ke jmenování Adolfa Hitlera říšským kancléřem v roce 1933.

Odpůrci Lisabonu: Stále existuje šance

"Stále existuje šance, že český ústavní soud rozhodne, že Lisabonská smlouva není v souladu s českou ústavou," řekl novinářům šéf britských euroskeptických europoslanců z UKIP Nigel Farage, který patří mezi unijními zákonodárci k nejhlasitějším kritikům evropské integrace.

Sám však připouští, že by Klaus mohl smlouvu brzy podepsat. "Vypadá to, že jsme na konci cesty," doplnil.

Pokud Klaus Lisabon podepíše, David Cameron, jenž se zřejmě stane po očekávaném vítězství britských konzervativců ve volbách premiérem, nevypíše referendum o Lisabonské smlouvě. Jestliže by však dokument v té době ještě nevstoupil v platnost, je připraven uspořádat všelidové hlasování, v němž by byl Lisabon Brity nejspíš odmítnut.

Reklama

Související články

EU se dohodla na výjimce pro Klause

Česko dostane výjimku z Listiny základních práv EU, kterou požadoval prezident Václav Klaus. Podle českého premiéra Jana Fischera je prezident srozuměn...

Výběr článků

Načítám