Hlavní obsah

V Polsku předvolali Tuska k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Varšavská vojenská prokuratura v pondělí oznámila, že předvolala předsedu Evropské rady Donalda Tuska na 15. března k výslechu jako svědka v případu bývalých vedoucích činitelů tajné služby. Jsou stíháni, že bez souhlasu premiéra spolupracovali při vyšetřování smolenské katastrofy s ruskou tajnou službou FSB. Tusk se však omluvil, v daném termínu má být ve Štrasburku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Pan Donald Tusk byl předvolán jako svědek v případu vedeném proti bývalým šéfům vojenské kontrarozvědky (SKW), kteří byli obviněni ze spolupráce se zpravodajskými službami jiné země bez potřebného pověření předsedou vlády,” uvedl prokurátor Michal Dziekański. Jeho slova citovala agentura Reuters.

„Prezident Tusk však vzhledem ke své povinnosti informovat Evropský parlament po každé Evropské radě (summitu EU) bude ve středu 15. března na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Proto není možné, aby v ten den v Polsku vypovídal jako svědek," sdělil v pondělí v Bruselu Tuskův mluvčí.

Kauza se týká údajné spolupráce SKW s ruskými tajnými službami. Podle Dziekańského šéfové SKW Janusz Nosek a Piotr Pytel překročili v dubnu 2010 pravomoci, když souhlasili, že budou spolupracovat se zahraniční tajnou službou bez souhlasu premiéra, jímž byl tehdy Tusk.

SKW se tehdy dohodla na spolupráci s ruskou FSB při vyšetřování havárie vojenského speciálu u Smolensku, na jehož palubě zahynulo vedení Polska včetně prezidenta Lecha Kaczyńského. Dojednala také návrat polských vojáků z Afghánistánu.

Byl to atentát, je přesvědčen Kaczyński

Předseda současné strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dal najevo přesvědčení, že šlo o atentát, zřejmě ruský, ale že na vině byla i tehdejší vláda v čele s Tuskem. [celá zpráva]

Minulý týden se Polsko pokusilo zablokovat znovuzvolení Tuska do čela Evropské rady, když navrhlo jiného kandidáta, ale neuspělo. [celá zpráva]

Polsko poté zahájilo ještě ostřejší kampaň proti EU. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski bulvárnímu listu Superexpress řekl, že se chystají opatření proti EU: „Zablokujeme například různé iniciativy.“

Podle něj je nutné, aby lidé změnili názor na EU: „Po celá léta bylo polské veřejné mínění naivní –  myslelo si, že EU je klub altruistů.“ Odmítl však, že by Polsko mínilo vystoupit z EU. Poláci navzdory postojům PiS Unii podporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám