Hlavní obsah

V Oslu vyšli lidé do ulic demonstrovat proti Barnevernetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

V centru Osla se konala demonstrace, jejímž cílem bylo vyzvat norskou vládu, aby přehodnotila odebírání dětí sociální službou Barnevernet. Průvod asi 400 demonstrantů zamířil v půl dvanácté k budově norského parlamentu, řekl český europoslanec Tomáš Zdechovský, který vystoupil se svým projevem v závěru protestu.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Protest proti práci norského úřadu Barnevernet. Ilustrační foto

Článek

Europoslanec se angažuje i v případu Evy Michalákové, které byly rovněž v Norsku odebrány děti. Na konci května soud v Norsku řešil její odvolání proti zbavení rodičovských práv. Na rozsudek, který bude zaslán písemně, nyní Češka stále čeká.

"Už od rána se lidé scházeli před norským parlamentem, kde pokládali růže. Celá demonstrace trvala asi čtyři hodiny, vystoupilo na ní na 30 řečníků a na jejím konci se vypustilo 600 až 700 balónků. Každý z nich symbolizoval odebrané či navrácené dítě," řekl Zdechovský.

Na demonstraci podle českého europoslance dorazili rodiče či příbuzní odebraných dětí, ale i další lidé. Rovněž se na ni přišlo podívat i několik norských politiků. "Za poslední čtyři měsíce se v Norsku začalo konečně pořádně diskutovat o případech odebraných dětí," uvedl.

Věci se konečně začaly hýbat

Zdechovský ve svém proslovu hovořil právě o posunu, který se udál za poslední dva roky, kdy děti nebyly vraceny a nikdo o nich nehovořil. Nyní se již rodiče podle něj nebojí o těchto případech hovořit. Zmínil i případ Evy Michalákové. "Ten případ se vleče již pět let a do dneška neznáme žádný výsledek," dodal europoslanec.

Nyní jedenáctiletý Denis a sedmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání.

To se neprokázalo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, loni na podzim norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci.

Jednání týkající se odvolání proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce skončilo v Norsku letos 27. května. Verdikt soud nezveřejnil s tím, že ho Michaláková dostane písemně později. Soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny. Eva Michaláková se  demonstrace neúčastnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám