Hlavní obsah

V Německu zatkli 15letého islamistu. Chystal teroristický útok na synagogu a vánoční trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Synagogu a vánoční trhy ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko měl v hledáčku 15letý mladík, kterého kvůli podezření z přípravy teroristického útoku zatkla německá policie. Podle stanice ARD, která se odvolává na středeční sdělení prokuratury v Düsseldorfu, cílil islamista na „bezvěrce“.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený islamista měl v hledáčku německé vánoční trhy. Ilustrační foto

Článek

Podle neoficiálních informací z bezpečnostních složek, na které se odvolává agentura DPA, zatkla policie v Severním Porýní-Vestfálsku a Braniborsku v úterý dva mladíky. Kromě hlavního podezřelého jde také o 16letého chlapce, přičemž oba spolu čin konzultovali.

Policie podle zdrojů zatím neurčila závažnost těchto plánů ani to, zda se 15letý hoch nesnažil jen zviditelnit před dalšími islamisty. Protože však nedávno jmenoval konkrétní datum a místo, kde chtěl útok provést, policie preventivně zakročila.

Foto: Profimedia.cz

Němci si nepřestávají připomínat oběti teroristického útoku na adventním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Na snímku památník se jménem české oběti Nadi Čižmárové

Podle rozhlasové stanice WDR mladík ve videu šířeném na komunikační platformě Telegram ohlásil teroristický útok na pátek 1. prosince, přičemž v diskusi s 16letým kamarádem zvažoval použít hořlavé látky či najet dodávkou na vánoční trh nebo do synagogy v Kolíně nad Rýnem. Podle WDR jsou oba mladíci považováni za stoupence teroristické organizace Islámský stát.

Představitel Tálibánu vystoupil v Německu, provolával Alláhu akbar

Evropa

Nebezpečí teroristických útoků se zvýšilo

Německá tajná služba BfV ve středu ještě před oznámením prokuratury uvedla, že na pozadí války v Pásmu Gazy se v poslední době výrazně zvýšilo nebezpečí možných teroristických útoků proti Židům a Izraelcům a s nimi spojených institucí v Německu.

Možným cílem islamisticky motivovaných činů může být podle BfV také obecně „Západ“. Koncem října byl v Duisburgu v Severním Porýní-Vestfálsku zatčen islamista, který podle shromážděných poznatků plánoval provést teroristický útok.

Skutečnost, že se 15letý mladík zaměřil na vánoční trhy, připomíná útok na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně z 19. prosince 2016. Tehdy vjel terorista na vánoční trh v nákladním voze. Při útoku zemřelo celkem 13 lidí včetně jedné Češky.

Německá vnitřní rozvědka zvýšila varování před terorem. Ohroženi hlavně Židé

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám