Hlavní obsah

Představitel Tálibánu vystoupil v Německu, provolával Alláhu akbar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo řeší skandál s veřejným vystoupením vysokého představitele Tálibánu Abdula Bariho Omara. Ten ve čtvrtek promluvil na akci v Kolíně nad Rýnem. Šířil tak ideje Tálibánu, žádal peníze na podporu hnutí a vykřikoval Alláhu akbar. Deník Bild uvedl, že se Omar do země zřejmě dostal z Nizozemska.

Foto: Profimedia.cz

Abdul Bari Omar na snímku z loňského roku

Článek

Německé ministerstvo zahraničí odmítlo, že by někomu na jméno Abdul Bari Omar udělilo vízum. Německo vládu Tálibánu neuznává a občané země vízum pro vstup do země potřebují. Je potřeba o něj žádat v sousedním Pákistánu.

„Důrazně se ohrazujeme proti vystoupení Abdula Bariho Omara v Kolíně nad Rýnem. Na toto jméno nebylo vydáno vízum. Vše prověřujeme ve spolupráci s vnitřními orgány země,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí na síti X.

Podle deníku Bild pozvala Omara do země místní komunita sdružená kolem mešit v kolínské čtvrti Chorweiler. Od vystoupení se distancovala sunnitská organizace Ditib, která prostory k akci pronajala. Neměla prý tušení, že jedním z řečníků bude člen Tálibánu. Prý se to dozvěděli až z médií.

Omar býval za vlády Tálibánu ministrem zdravotnictví, nyní je šéfem afghánského Národního úřadu pro potraviny a léčiva.

Přijel prý z Nizozemí

Bild uvedl, že je možné, že se Omar dostal do Německa z Nizozemska, kde byl na jednání Světové zdravotnické organizace (WHO) v Haagu. Dokonce se nechal vyfotit s nizozemským ministrem zdravotnictví Ernstem Kupiersem. Ten se už za fotografie omluvil. Netušil prý, že jde o představitele Tálibánu a země prý šetří, jak se vůbec Omar na konferenci dostal.

Samotný Afghánistán podle svého zpravodajského kanálu ToloNews uvedl, že Omar byl do Nizozemí pozván na oficiální návštěvu. Mluvčí země Zabiulláh Mudžáhid řekl, že cesta nebyla nezákonná a Omar neudělal nic, co by bylo nelegální.

Podle deníku Bild Nizozemsko afghánské delegaci vízum vydalo, ta pak už bez dalších kontrol přejela do Německa.

Už v roce 2022 Omar navštívil Norsko, které ale není součástí EU. Pokud je nyní na území Unie, může se volně pohyboval po celém schengenském prostoru.

Z Pákistánu začali vyhošťovat Afghánce bez dokladů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám