Hlavní obsah

V Maďarsku zasednou za volanty kamionů řidičky z Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku má nastoupit za volant kamionů 25 řidiček z Indie, ale jejich počet může v nejbližších letech stoupnout až na 800. Podle maďarských médií dostává indické řidičky kamionů do Evropy dánská firma a na Maďarsko se v tomto směru specializuje její pobočka Baton Transport Hungary.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma nabízí Indkám hrubý plat ve výši 700 tisíc forintů (přes 44 tisíc korun). Řidičky kamionů musely absolvovat půlroční školení v Indii, minimální požadavek je ukončené základní vzdělání a znalost angličtiny.

Dostanou dvouletou smlouvu v Evropě a budou zatím bez rodin. Pokud dostanou povolení k pobytu, mohou i přicestovat jejich rodiny.

Deník Times of India informoval o 28leté Deepali Parmarové, která studovala psychologii. „Prací řidičky si chtěla vydělat na studium, v Indii řídila školní autobus i záchranku,“ uvedl deník o ženě, která začala v těchto dnech brázdit se svým kamionem maďarské silnice.

Většina indických žen, které se přihlásily do programu, je ve věku 20 až 30 let.

Dvacetiletá Gulnaz Pathanová žije sama se svým otcem. „Stala jsem se řidičkou, ale nikdy mě nenapadlo, že budu jednou řídit kamion v Evropě,“ uvedla Pathanová, která chce finančně podporovat svého otce.

Velkou výzvou pro indické ženy je řízení napravo, protože v Indii se jezdí vlevo.

Ruská učebnice nenechala v klidu ani Maďary. Revoluci v roce 1956 označuje za vzpouru fašistů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám