Hlavní obsah

V Berlíně někdo v noci zaútočil na budovu židovských institucí zápalnými lahvemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Budova v centrální části Berlína, v níž sídlí vícero židovských institucí, se v noci na středu stala terčem útoku ze strany dosud neznámých pachatelů. Ti na ni hodili dva Molotovovy koktejly. Oheň se podařilo uhasit.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Uzavřená oblast kolem synagogy v Berlíně, na kterou hodili neznámí pachatelé dva Molotovovy koktejly

Článek

K útoku, který se odehrál na ulici Brunnenstrasse v centru Berlína, došlo kolem třetí hodiny ranní. V budově, na niž někdo hodil nejméně dvě zápalné lahve, je několik židovských institucí, mimo jiné náboženská škola, synagoga a spolek Kahal Adass Jisroel.

Podle informací deníku Tagesspiegel sice byla na místě ochranka, ale útoku nedokázala zabránit a pachatelé z místa utekli. Požár se podařilo rychle uhasit. Nikdo nebyl zraněn.

Berlínská policie, která za současné vypjaté situace pracuje podle své mluvčí „na hranici možností“, oblast posléze uzavřela a věc vyšetřuje. K budově byl ve středu ráno možný přístup pouze s policejním doprovodem.

Policie v Berlíně rozehnala propalestinskou demonstraci

Evropa

Ve středu ráno policisté zadrželi jednoho muže, který před zmíněnou budovou provolával antisemitská hesla. Zda je nějak napojený na pachatele nočního útoku, ale není jasné.

V Berlíně se v minulých dnech v souvislosti s krizí na Blízkém východě konala řada propalestinských demonstrací, a to i přes dočasný zákaz, který byl na takové akce „s ohledem na možnou rizikovost“ vydán.

V islámských zemích se v úterý večer konaly protesty v souvislosti se zásahem nemocnice v Gaze, z nějž Palestinci obvinili Izrael. Izraelci tvrdí, že objekt zasáhla střela islamistů a že Hamás při obvinění vědomě lhal.

Jako za nacistů. V Berlíně kdosi označuje domy, kde žijí Židé, Davidovou hvězdou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám