Hlavní obsah

Navalnyj je ve vězeňské kolonii na Sibiři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský opoziční předák a kritik kremelského režimu Alexej Navalnyj se nachází ve vězeňské kolonii v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři. Jeho právník měl možnost se s ním vidět, oznámila v pondělí podle agentury Reuters Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. O nejvýznačnějším představiteli ruské opozice neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj na videozáznamu ve vězení 22. června 2023

Článek

Mluvčí potvrdila neurčitou zprávu ruské vězeňské služby (FSIN) z 15. prosince, podle které byl Navalnyj převezen z věznice IK-6 s přísným režimem ve Vladimirské oblasti asi 200 kilometrů východně od Moskvy do „jiné části Ruska“.

„Našli jsme Alexeje,“ uvedla jeho mluvčí Kira Jarmyšová podle CNN, „nyní je ve věznici IK-3 v obci Charp v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu.“ Dodala, že ho v pondělí navštívil jeho právník.

Ředitel Navalného protikorupční nadace Ian Ždanov uvedl, že IK-3 se přezdívá polární vlk, protože je to jedna z nejsevernějších a nejodlehlejších trestaneckých kolonií ležící 2000 km od Moskvy. „Podmínky jsou tam tvrdé se speciálním režimem, je v zóně trvale zmrzlé půdy. Je velmi obtížné se tam dostat a není tam žádný systém zasílání dopisů,“ dodal Ždanov.

Navalného advokáti uvedli 11. prosince, že s představitelem ruské opozice ztratili kontakt. Neobjevil se ani u dvou slyšení před soudem. Protože přestal být dosažitelný krátce poté, co ruský prezident Vladimir Purin oznámil, že bude usilovat o své znovuzvolení, panovaly obavy o jeho osud.

Putin bude znovu kandidovat na prezidenta

Evropa

„Kreml nechtěl, aby Alexej v této době vydával nějaká prohlášení. Proto jsem si jistá, že Putin dal příkaz, aby byl Alexej někam převezen,“ řekla minulý týden Jarmyšová.

Do věznice IK-6 přesunuli sedmačtyřicetiletého Navalného loni v červnu. Opozičník si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Známý kritik Kremlu, který byl v roce 2020 otráven nervově paralytickým jedem ze skupiny látek novičok, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že uvržením opozičníka do vězení se režim v Moskvě snaží zbavit nepohodlného kritika.

Kde je Navalnyj? Momentálně to nevíme, tvrdí v bizarním rozhodnutí ruský soud

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám