Hlavní obsah

Útoky v Sýrii musí mířit jen na islamisty, řekl Hollande Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande na pátečním jednání v Paříži řekl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že ruské nálety v Sýrii musejí mířit pouze na Islámský stát (IS). Informují o tom zahraniční média. Moskva zahájila bombardování pozic v Sýrii tento týden a stala se terčem kritiky za to, že útoky nezaměřuje pouze na islamisty, ale že jí jde o podporu režimu prezidenta Bašára Asada.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Článek

Jednání ve francouzské metropoli, které se týkalo Sýrie i Ukrajiny, se účastnila i německá kancléřka Angela Merkelová. Ukrajinské části jednání pak také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jak po schůzce kancléřka uvedla, obě krize nejsou provázané a Západ nebude dělat ústupky vůči Rusku v souvislosti s Ukrajinou, aby na oplátku získal podporu Moskvy pro své kroky v Sýrii.

"Pro nás otázka Sýrie není nijak spojena s otázkou Minsku," uvedla Merkelová v narážce na mírové dohody z běloruské metropole týkající se konfliktu na východě Ukrajiny. "Tato témata spolu nijak nesouvisejí," dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

V září v Bruselu kancléřka uvedla, že syrský prezident Asad by měl být zapojen do rozhovorů vedoucích k vyřešení syrského konfliktu. Dnes ale tato slova bagatelizovala s tím, že tlak na to, aby došlo k dialogu neznamená, že by měl Asad zůstat ve své funkci.

Rusové při náletech spolupracují se syrskou armádou, koalice pod vedením Spojených států, jejíž součástí je i Francie, nikoli. Washington i Paříž zastávají ohledně Asada stejný postoj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nové záběry ruských útoků v Sýrii (video je bez zvuku)Video: Reuters

"Režim shazuje bomby na nevinné civilisty. Jsou tady i teroristické skupiny, které masakrují lidi a ničí památky, ale za vznikem této situace stál režim," uvedl Hollande nedávno při projevu v sídle OSN. Podle Putina je obrovskou chybou, že se s Asadem nespolupracuje, Francie to ale vidí jinak.

"Nemůžete dát dohromady oběti a ty, kteří za to mohou. Asad je příčinou tohoto konfliktu. Nemůže být součástí řešení," uvedl před několika dny Hollande.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám