Hlavní obsah

Útočník z berlínské dálnice nedostal azyl, ale směl zůstat v SRN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iráčan Sarmad A. (30), který má na svědomí úterní islamistický útok, kdy na berlínské dálnici autem najížděl na motorkáře a šest lidí zranil, směl v Německu zůstat i po odmítnutí žádosti o azyl.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Auto, jímž Iráčan způsobil na dálničním okruhu kolem Berlína sérii nehod.

Článek

Útočníkovi byla žádost o azyl zamítnuta už v roce 2017. Repatriován však nebyl, protože Německo už léta do Iráku nevrací žádné občany.

Podle berlínského senátora vnitra (jedná se o podobnou funkci jako zemský ministr) Andrease Geisela byl pachatelův status chráněné osoby oprávněný. Geisel přitom odkazoval na potřebu dodržení pravidel právního státu.

„Výjimky představují pouze pachatelé nejzávažnějších trestných činů, což v tomto případě nebylo,“ řekl s tím, že Iráčan měl záznam kvůli ublížení na zdraví a útoku na veřejnou osobu. K tomu došlo v roce 2018, Iráčan byl tehdy krátce ošetřován na psychiatrii.

Iráčana krátce před útokem na dálnici hledala berlínská policie

Evropa

V úterý muž za volantem opelu cíleně najížděl na motorkáře a auta a zranil šest lidí. Křičel u toho „Alláhu akbar“ (arabsky „Bůh je veliký“). Po činu ho policie zadržela a ve středu ho vazební soudce poslal na psychiatrii, protože muž trpěl psychickými potížemi.

Podle deníku Bild berlínští policisté muže hledali už krátce před útokem. Na Iráčana zavolali policisty jeho sousedé, když pobíhal v provozu a bouchal autům do střech. Policisté následně dostali pokyn k zadržení „zmateného člověka“. To se povedlo až po způsobených nehodách.

Nehody na dálnici v Berlíně byly útokem islamisty, Iráčan podnikal hon na motorkáře

Evropa

Sarmad A. původně pocházel z Bagdádu, v Berlíně žil v ubytovně pro uprchlíky. Podle informací listu Der Tagesspiegel jej bezpečnostní úřady nepovažovaly za náboženského radikála. Podle zdroje stejného deníku měl však mít kontakt s islamistou, o kterém je známo, že je bezpečnostní hrozbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám