Hlavní obsah

Nehody na dálnici v Berlíně byly útokem islamisty, Iráčan podnikal hon na motorkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Na městské dálnici v Berlíně způsobil v úterý večer 30letý Sarmad A. svým autem několik nehod, při nichž bylo zraněno šest lidí, z toho tři vážně. Muž s iráckým občanstvím způsobil nehody záměrně, státní zastupitelství uvedlo, že to byl islamistický útok.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Auto, jímž Iráčan způsobil na dálničním okruhu kolem Berlína sérii nehod. Na snímku naboural do skútru.

Článek

„Z prvních poznatků vyšetřování vyplývá, že to byl islamisticky motivovaný útok,“ uvedl Martin Steltner, mluvčí státního zastupitelství. Úmysl naznačil na Facebooku. V příspěvku zveřejnil foto auta a náboženské citáty. Policie zatím nemá poznatky, že by byl pachatel útoku členem nějaké teroristické organizace.

Existují ovšem náznaky, že Iráčan trpí psychickými problémy. V současné chvíli je ve vazbě.

Foto: Profimedia.cz

Muž na městské dálnici způsobil několik nehod.

Sarmad A. původně pocházel z Bagdádu a žil v ubytovně pro uprchlíky. Podle informací listu Der Tagesspiegel nebyl u bezpečnostních úřadů zařazen jako možný náboženský radikál. První policejní záznam má z roku 2018 a to za trestný čin ublížení na zdraví a vyhrožování. V srpnu téhož roku byl přijat na psychiatrii, krátce poté byl z ošetřování propuštěn.

Když byl v úterý večer zadržen, působil zmatený dojem. Policie v tiskové zprávě napsala, že existují „náznaky psychické nestability“. Podle zdrojů serveru Tagesspiegel měl Sarmad A. kontakt s islamistou, o kterém je známo, že je bezpečnostní hrozbou.

Deník Bild mluvil s mužem, který bydlel ve stejném domě v Berlíně-Reinickendorfu jako Sarmad A. „Znám ho, žil v domě od počátku letošního roku. Je to agresivní člověk, velmi neklidný,“ řekl deníku. Hodně křičel, je výbušný a narušoval pořádek.

Hon na motorkáře

Pachatel podle státního zastupitelství podnikl „hon“ na motorkáře. Dva srazil a narazil do řidiče skútru, který utrpěl těžké zranění, a záchranáři ho museli na místě nehody resuscitovat. Armad A. po nehodách zastavil a na dálnici položil na střechu svého vozu krabici, o níž tvrdil, že obsahuje výbušninu, což se nakonec neprokázalo.

Policie v Německu honila prchající mikrobus. Za volantem seděl jedenáctiletý kluk

Evropa

Podle některých médií křičel muž „Alláhu akbar“ (arabsky „bůh je veliký“).

Celkem byli tři lidé vážně zraněni a další tři lehce, uvedl mluvčí hasičů, kteří na místě zasahovali.

Úsek dálnice A100, která vede skrze metropoli, byl večer několik hodin uzavřen, což způsobilo dopravní zácpy. Ještě ve středu ráno byla část dálnice uzavřena kvůli vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám