Hlavní obsah

Iráčana krátce před útokem na dálnici hledala berlínská policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Mohlo se zabránit nehodám, které záměrně způsobil v Berlíně na dálnici A100 Iráčan Sarmad A. (30)? Tuto otázku si pokládá deník Bild. Ze svých zdrojů totiž zjistil, že policie muže krátce před nehodou hledala kvůli jeho podivnému chování. Bohužel mužům zákona ujel. Zadrželi ho až po způsobených nehodách.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Auto Iráčana, kterým způsobil sérii nehod.

Článek

Sarmad A. vzbudil pozornost sousedů ve svém bydlišti v berlínské čtvrti Reinickendorf, když pobíhal v provozu a bouchal autům do střech. Po oznámení zvláštního chování se ve vysílačkách ozval pokyn k zadržení „zmateného člověka“. Žádné z posádek se ho ale nepodařilo zadržet.

Večer muž svým autem způsobil několik dopravních nehod, kdy podle prokuratury doslova pořádal hon na lidi na motorkách. Po činu ho policie zadržela a ve středu ho vazební soudce poslal na psychiatrii. Server Focus napsal, že Iráčan skončil v roce 2018 na psychiatrii, ale krátce na to byl propuštěn. Státní zastupitelství ve středu oznámilo, že Iráčanův čin považuje za islamisticky motivovaný. Před útokem zveřejnil na Facebooku fotky svého auta a náboženské citáty s odkazem na mučednictví.

Vyšetřovatelé prozatím uvádějí, že nemají žádné poznatky o mužově příslušnosti k některé teroristické organizaci, rovněž nebyl evidován či sledován jako možný radikál. Úřadům však byl známý kvůli ublížení na zdraví a kladení odporu policii. Nevylučuje se ovšem ani verze, že je muž psychicky narušený.

Nehody na dálnici v Berlíně byly útokem islamisty, Iráčan podnikal hon na motorkáře

Evropa

Při nehodách utrpělo zranění šest lidí, tři z nich skončili ve vážném stavu. Stav jednoho z motorkářů, kterým byl hasič vracející se ze služby domů, je nadále velmi vážný.

Mluvčí prokuratury Martin Steltner uvedl, že útočník nejprve lehce naboural jedno projíždějící auto, poté srazil motorkáře, kterému způsobil těžká zranění hlavy a páteře, následně narazil do řidiče skútru a poté srazil dalšího motorkáře. Následně auto odstavil a vyhrožoval výbušninou, kterou u něj ale policie nenašla.

Do Německa přišel Iráčan jako žadatel o azyl. Ten mu ale podle médií udělen nebyl a v zemi nadále pobýval na základě strpění. V Berlíně žil přinejmenším od roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám