Hlavní obsah

Macronovi to prošlo. Ústavní rada potvrdila posunutí důchodového věku ze 62 na 64 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská Ústavní rada v zásadních bodech potvrdila platnost návrhu nepopulární důchodové reformy, která především posouvá věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let. Informovala o tom v pátek agentura AFP.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Francouzský prezident Macron na státní návštěvě Nizozemska

Článek

Zároveň v pátek rada, obdoba ústavního soudu, zamítla návrh opozice na uspořádání referenda o zákazu posunu hranice pro odchod do důchodu. Podle televize BFM TV prezident Emmanuel Macron podepíše zákon o reformě do 48 hodin.

Důchodová reforma je jednou z vlajkových lodí Macronova druhého funkčního období, ale její návrh vyvolal ve Francii v posledních měsících vlnu mohutných protestů.

Členové Ústavní rady odmítli řadu vedlejších aspektů reformy, ale nezpochybnili její hlavní opatření, tedy zvýšení důchodového věku, uvádí se v tiskové zprávě rady.

Le Penová: Macron pošlapal demokracii

Evropa

Proti reformě mobilizovaly odbory a opozice. V ulicích francouzských měst se v posledních měsících odehrávaly velké protesty, často provázené výtržnostmi. Část veřejnosti na dnešní verdikt nečekala a i dnes opět vyšla do ulic.

Vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová dnes v reakci na rozhodnutí rady ujistila, že osud reformy ještě „není zpečetěn“. Také vůdce krajní levice Jean-Luc Mélenchon na Twitteru uvedl, že boj proti reformě pokračuje.

Ústavní rada rozhodovala o tom, zda je reforma v souladu s ústavou. Zákon mohla schválit jako celek, schválit ho s výhradami k některým částem, nebo ho zcela zamítnout.

Zachování posunu odchodu věku do důchodu ze 62 na 64 let je vítězstvím pro prezidenta Macrona a vládu premiérky Élisabeth Borneové. Zákon by měl být vyhlášen během zhruba dvou týdnů.

Nezávisle na rozhodování o samotné důchodové reformě dnes Ústavní rada zamítla návrh opozice na uspořádání referenda o zákazu posunu hranice pro odchod do důchodu.

Opozice předložila další návrh o vyhlášení referenda. Ústavní rada ho má podle agentury AP přezkoumat na počátku května.

V Paříži i dalších městech to dál vře. Rozzuření občané se Macronovi odmítají podřídit

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám