Hlavní obsah

USA pozastavily vojenskou spolupráci s Ruskem, izolují Moskvu

Washington

Spojené státy kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Úřad obchodního zmocněnce USA následně oznámil, že Washington pozastavuje obchodní a investiční rozhovory s Moskvou. O možnostech „hlubší izolace” Ruska jednal ve Washingtonu se svými bezpečnostními poradci prezident Barack Obama, napsala agentura Reuters.

Foto: Jason Reed, Reuters

Lidé stojí před budovou Pentagonu.

Článek

„Apelujeme na Rusko, aby uklidnilo krizi na Ukrajině a aby se ruské síly na Krymu vrátily zpět do kasáren, jak to vyžaduje smlouva o černomořské flotile,” prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby. Odvetná opatření, která Pentagon vůči Rusku ohlásil, se vztahují na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference, napsala v noci na úterý agentura Reuters.

„Pozastavili jsme chystané obchodní a investiční schůzky s ruskou vládou, které byly součástí kroku k prohloubení komerčních a obchodních vztahů,” citovala agentura Reuters prohlášení Úřadu obchodního zmocněnce USA.

Kvůli „hlubší izolaci” Ruska ze strany USA a jeho spojenců se v pondělí Obama sešel se svými bezpečnostními poradci, schůzka trvala přes dvě hodiny. Podle představitele Bílého domu má Rusko stále možnost situaci na Krymu uklidnit, v opačném případě se bude muset potýkat s politickými a ekonomickými následky.

Washington intervenci ruských vojáků na Krymu označil za nepřijatelné porušení mezinárodního práva a opakovaně vyzval Kreml, aby svá vojska stáhl zpět na základnu v Sevastopolu, kterou má Rusko pronajatou od Ukrajiny.

Moskva takový postup odmítá a tvrdí, že na Krymu zasáhla, aby ochránila ruské občany a tamní ruskojazyčné obyvatele před útoky nacionalistů. Nové ukrajinské vedení zrušilo jazykový zákon umožňující menšinám používat svůj rodný jazyk v oblastech, kde jich žije alespoň deset procent.

Diplomatická iniciativa 

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý navštíví Kyjev, aby ukrajinské představitele ujistil o podpoře USA v době, kdy ruské jednotky obsadily Krym. Kvůli ruskému zásahu na Ukrajině se v Madridu setkají šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V Bruselu se také na žádost Polska uskuteční další konzultace zemí NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám