Hlavní obsah

USA i Izrael nabízejí Rusku pomoc proti terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn/Jeruzalém

Spojené státy by přivítaly možnost těsnější bezpečnostní spolupráce s Ruskem při přípravě na únorové zimní olympijské hry v Soči. V reakci na teroristické útoky v jihoruském Volgogradě to v pondělí uvedla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová. Pomoc Rusku v boji s terorismem nabídla i Británie a Izrael.

Foto: ČTK/AP

Trolejbus zničený při pondělním výbuchu ve Volgogradu

Článek

USA už nyní Rusku poskytují "plnou podporu" při bezpečnostním zajištění olympiády v Soči, prohlásila Haydenová. Stály by ale o ještě těsnější kooperaci v zájmu co nejvyššího zajištění bezpečnosti pro sportovce i návštěvníky olympijských her. Mluvčí zároveň tlumočila soustrast Bílého domu pozůstalým po obětech volgogradských atentátů.

Jakoukoli pomoc je připravena poskytnout Rusku i Británie. Premiér David Cameron napsal ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi dopis, v němž ho ujistil, že Londýn "pomůže Rusku čímkoli, co bude potřebné". Sám Cameron to oznámil na svém twitterovém účtu.

Nabídka pomoci v pondělí přišla také z Izraele. Tlumočil ji šéfovi ruské Bezpečnostní rady Nikolaji Patruševovi jeho izraelský protějšek Jossi Kohen. Izraelská strana má podle něj mnoho zkušeností s vyšetřováním podobných zločinů a může Rusku pomoci s provedením nezbytných úkonů a expertíz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky atentátu v trolejbusu ve VolgograduVideo: Reuters

Ruské úřady zatím nedaly najevo, zda nabídky zahraniční pomoci přijmou. Patrušev jen v reakci na izraelský návrh prohlásil, že původci atentátů ve Volgogradě, při nichž zahynulo 31 lidí a víc než sto jich bylo zraněno, budou zjištěni a neujdou trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám