Hlavní obsah

Uprchlická politika Merkelové se hroutí, Německo nedokáže udržet pohromadě syrské rodiny

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vstřícná politika Angely Merkelové (CDU) vůči syrským uprchlíkům dostává vážné trhliny. Mluvčí vlády Steffen Seibert uvedl, že scelování rodin syrských migrantů není v silách Německa. Už v pátek prohlásil ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU), že by neuděloval syrským migrantům nejvyšší uprchlický status, což by neumožnilo scelování. Komentátor týdeníku Der Spiegel Jakob Augstein píše, že jde o puč proti kancléřce.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Uprchlík s fotografií německé kancléřky Angely Merkelové na nádraží v bavorském Mnichově

Článek

„Když se podíváte na realitu napříč zemí, musí být každému jasné: Scelování rodin, jak ho nyní chápeme, nelze v současnosti realizovat,” uvedl v pondělí Seibert k tématu, které hýbe Německem a otřáslo německou politickou scénou.

Problematika má několik rovin, ekonomické možnosti Německa přijmout tak velké množství uprchlíků navíc ještě s rodinami, bezpečnostní, ale i technicko-správní, kdy je potřeba ověřit, že jde skutečně o příbuzné nebo matky dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Augstein se ale v komentáři zaměřuje na dopad uprchlické krize na vládní stranu CDU.  Seibertova slova podle něj ukazují, že idea neplnohodnotného azylu, se kterou minulý týden přišel ministr Thomas de Maizière, a která scelení rodin neumožňuje, je živá, i když se od ní ministr musel distancovat.

„Dny chaosu v kancléřství. Uprchlická krize se stala vládní krizí. Události se přebíjejí: ´Jen koalice se může shodnout na nové azylové politice. Pak náhle přijde ministr vnitra (de Maizière) s výrazným zpřísněním domluvených podmínek. Krátce poté je musí stáhnout a zvláštní pověřenec kancléřky říká, že vše zůstává stejné. A jako by toho nepořádku nebylo dost, (ministr financí) Wolfgang Schäuble vystoupí a vyjádří silnou podporu ministrovi vnitra,“ píše v komentáři úsečnými větami Augstein.

Podle něj jde o jasnou vzpouru proti kancléřce unášené událostmi, které jí přerostly přes hlavu. Zvláštní přitom je, že Merkelovu nepodtrhla koaliční sociální demokracie z SPD, ale přední členové z vlastní strany, přičemž Schäuble v posledním týdnu utrousil, že je ve věku, kdy se Konrad Adenauer stal poprvé kancléřem. To podle Augsteina může naznačovat Schäubleho mocenské ambice.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ministr vnitra Thomas de Maizière

Chaos ve vládě

Ministr vnitra de Maizière v pátek přišel s ideou, že by mnohem více syrských rodin dostalo jen tzv. subsidiární ochranu, tedy pobyt na rok s možností opakovaného prodlužování, místo tříletého, což by jim neumožňovalo pozvat si do Německa na dva roky blízké. [celá zpráva]

Plán vyvolal vlnu kritiky z řad koaličních sociálních demokratů i části vládní strany, se kterou jej nekonzultoval. Ministr vnitra nakonec musel couvnout a říci, že vše zůstává při starém.

Pak ale ministra vnitra podpořil například i bavorský zemský premiér a předseda partnerské strany CSU Horst Seehofer, který dlouhodobě kritizuje azylovou politiku prosazovanou kancléřkou Merkelovou.

Bavorsko čelí největšímu náporu uprchlíků, od počátku září jich do této spolkové země přišlo přes 400 000. V září zaregistrovaly úřady v Bavorsku 141 418 příchozích, v říjnu pak 202 466 a během prvního listopadového týdnu překročilo rakousko-německou hranici už zhruba 58 000 běženců.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Bavorsko pod tlakem

Za ministra vnitra se postavil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble, když uvedl, že Německo se dostalo při přijímání uprchlíků na hranice svých možností. [celá zpráva]

Přestože de Maizière jednal za sebe, neobjevil se dosud tlak na to, aby opustil svou funkci. Mluvčí vlády Seibert v pondělí uvedl, že ministr vnitra požívá i nadále plné kancléřčiny důvěry, byť nekonzultoval svůj páteční návrh s vládními kolegy.

Označit to za puč, jak činí v titulku komentáře Augstein, je přehnané, ale slova o vzepření se dosavadní uprchlické politice kancléřky jsou namístě. A ministrovi vnitra to prošlo, což ukazuje slabost kancléřky, končí svůj komentář Augstein.

Reklama

Výběr článků

Načítám