Hlavní obsah

Ukrajinu štěpí prezidentská inaugurace

Právo, ama

Datum inaugurace nové ukrajinské hlavy státu vyvolalo nové spory mezi zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho kritiky. Politik, který v dubnovém druhém kole voleb získal na ukrajinské poměry rekordních 73 procent hlasů, si sám pro uvedení do funkce stanovil datum 19. května. Podle odpůrců je to však nevhodné.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

„Navrhujeme datum 19. května. Takhle to chceme,“ prohlásil sebevědomě Zelenskyj po nedávném setkáním s poslanci a vedením parlamentu. Dodal, že volba termínu souvisí s tím, že „je třeba pracovat“. Předsedovi parlamentu Andriji Parubijovi pak zaslal dopis s návrhem, aby jeho návrh akceptoval s cílem vyhnout se „mocenskému vakuu“.

„Čekáme, že parlament o datu inaugurace rozhodne 14. května,“ řekl ve čtvrtek serveru Obozrevatěl poradce Zelenského a exministr financí Oleksandr Danyljuk.

Připustil, že nový prezident by se mohl ujmout úřadu až v červnu, když se poslanci postaví proti Zelenskému.

Chce rozpustit parlament

Podle oponentů nově zvolený prezident chvátá, aby si zajistil politické zázemí pro budoucí výkon funkce. „Inaugurace 19. května znamená, že Zelenskyj si přeje předčasné (parlamentní) volby,“ nechal se slyšet Vjačeslav Kyrylenko, vicepremiér a spojenec současné hlavy státu Petra Porošenka.

Podle ústavy se nový prezident má ujmout funkce do 30 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Již dříve si přitom Zelenskyj stěžoval, že ústřední volební komise s vyhlášením „otálí“ a že před ním „schovává žezlo“.

Analytici upozorňují, že pokud se Zelenskyj funkce ujme až 28. května, pak nebude mít možnost rozpustit současný parlament. Do řádných parlamentních voleb, které se mají konat 28. října, by totiž zbývalo méně než půl roku.

Sám Zelenskyj po setkání s poslanci řekl, že je příliš brzy na spekulace, zda rozpustí parlament. „Až budu mít pravomoci, odpovím,“ řekl s tím, že hlasování o datu by se mělo konat 14. května. Novinářům přitom prozradil, že chystá neobvyklou ceremonii. „Taková inaugurace tady ještě nebyla. Bude to zajímavé,“ pochlubil se.

Vysmíval se hladomoru

Kritiku si přitom Zelenskyj vysloužil také od šéfa Ukrajinského ústavu národní paměti Volodymyra Vjatrovyče. Ten navrhované datum označil za „krajně nepovedené“. Připomněl, že právě 19. května si Ukrajina od roku 2007 připomíná oběti politických represí a bylo by podle něj „neuctivé“ ve vztahu k lidem, kteří trpěli, pořádat inauguraci.

„Je to smuteční den, kdy jsou zábavní akce omezené. Po celé Ukrajině se konají pietní ceremonie,“ připomněl. Do nového prezidenta, který se v minulosti živil satirou, se přitom opřel i kvůli jeho dřívějším výrokům. Podle něj měl komik žertovat na účet tragických událostí v dějinách Ukrajiny a „vysmívat se Ukrajincům“.

„Komik Volodymyr Zelenskyj si dovoloval žertovat nad hladomorem. Jako prezident nemá právo zesměšňovat památku milionů obětí represí,“ řekl v televizi ZIK Vjatrovyč, považovaný za hlavního nacionalistického ideologa. Na sociálních sítích pak vyvolal bouřlivou diskusi.

Zatímco část uživatelů má za to, že Zelenskyj patří k těm, kdo zesměšňovali „Ukrajinu, její jazyk, náboženství“, další jeho snahu o urychlenou inauguraci obhajují.

„Nechápu, co je společného mezi inaugurací a památkou obětí. Prezidentský slib není zábavní akce, ale slavnostní akt. Kdo mu (novému prezidentovi) brání položit pak květiny k pomníku obětem represí,“ citovala agentura RBK Ukrajina stoupence zvoleného prezidenta.

Reklama

Související články

Prezidentem Ukrajiny bude herec Zelenskyj

Vítězem prezidentských voleb na Ukrajině se stal populární herec Volodymyr Zelenskyj. Po sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků získal 73 procent hlasů....

Výběr článků

Načítám