Hlavní obsah

Prezidentem Ukrajiny bude herec Zelenskyj

– Kyjev • Aktualizováno

Vítězem prezidentských voleb na Ukrajině se stal populární herec Volodymyr Zelenskyj. Po sečtení téměř 75 procent hlasovacích lístků získal 73 procent hlasů. Jeho rival - současná hlava státu Petro Porošenko získal 24,6 procenta hlasů. Vítězství politického nováčka bude drtivější, než předpovídaly průzkumy.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Budoucí prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Podle TNS Kantar zvítězil Zelenskyj ve všech ukrajinských oblastech, i když na ruskojazyčném východě a jihu země měl podstatně vyšší podporu. Zatímco ve východních oblastech podle odhadů odevzdalo Zelenskému hlas 88 procent hlasujících a na jihu 86 procent, na západě země to bylo 52 procent. V Kyjevě pro něj hlasovalo 60 procent voličů.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou po vyhlášení předběžných výsledků.

Vítěz první v reakci na předběžné odhady poděkoval voličům za podporu a slíbil jim, že jejich důvěru nezklame. Oznámil, že propustí generálního prokurátora Jurije Lucenka. „Lucenko patři do starého týmu, budeme dosazovat nové lidi. A to se bude týkat nejen Lucenka,” řekl Zelenskyj. Současně navrhne zastavení palby v Donbasu, přestěhuje prezidentské sídlo a vrátí domů všechny Ukrajince zajaté v Rusku.

Zelenskyj má v případě Donbasu akční plán, o němž chce v nejbližší době informovat. Pokusů o příměří bylo na východě Ukrajiny už přes dvacet, délka většiny z nich se ale měřila jen na hodiny.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Současný prezident Petro porošenko s manželkou Marynou.

Porošenko svou prohru uznal. Prohlásil ale, že z politiky neodejde. „Přátelé, jste nejlepší,” vzkázal po očividné porážce prezident svým stoupencům. „Drazí členové týmu, spoluobčané, novináři, nikdy se nevzdávejte. Nikdy, nikdy, nikdy,” dodal, aby zdůraznil svůj záměr neodejít navzdory neúspěchu z politické scény.

„Příští měsíc opustím úřad hlavy státu, tak rozhodli Ukrajinci. Jejich rozhodnutí přijímám. Ale rozhodně chci zdůraznit, že politiku neopouštím,” prohlásil.

Zelenskyj řekl, že „pokud o to bude ukrajinská společnost stát”, zamyslí se nad možností nabídnout Porošenkovi nějakou státní funkci.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Petro Porošenko

V Moskvě prognózu komentoval šéf zahraničního výboru horní parlamentní komory Konstantin Kosačov, podle něhož je výsledek pro Porošenka „ponižující a ostudný“. Podle ruského politika si exprezident porážku zaslouží.

Zájem ukrajinských voličů o druhé volební kolo byl vyšší, než tomu bylo před třemi týdny v kole prvním. Volební účast se podle předběžných informací pohybovala kolem 58 procent. Největší zájem byl ve východní části země, nejmenší v Zakarpatí.

Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám