Hlavní obsah

Ukrajinský zákon zakazuje zeměpisná označení spojená s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek podepsal zákon, který zakazuje zeměpisné názvy spojené s Ruskem a jeho osobnostmi. Informaci zveřejnil na svém webu ukrajinský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Legislativní norma „o odsouzení a zákazu propagandy ruské imperiální politiky na Ukrajině a dekolonizaci toponym“ má podle listu Ukrajinska pravda rovněž omezit vliv Ruska na ukrajinskou domácí politiku a názory Ukrajinců, zamezovat propagandistické činnosti a urychlit „desovětizaci“.

„Cílem ozbrojené agrese Ruské federace je zbavit ukrajinský lid jeho nezávislosti a svrchovanosti a navrátit jej do stavu závislosti, jako tomu bylo v dobách Ruského impéria a SSSR,“ praví se v preambuli dokumentu.

Novela zakazuje opatřovat zeměpisné objekty názvy, jež symbolizují a oslavují Rusko nebo jeho památná místa, historická data, události či osobnosti, které se dopustily agrese proti Ukrajině (nebo jiné zemi). Jde například o názvy hor, vesnic či ulic.

Zapovídá „totalitní politiku a praktiky spojené s pronásledováním kritiků totalitního sovětského a ruského režimu, včetně Ukrajinců na dočasně okupovaných územích“.

Putin nařídil vydat nový atlas světa, vadí mu málo viditelné zásluhy Ruska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám