Hlavní obsah

Ukrajinské velení se štěpí, dobrovolníci na Donbasu mají vlastní štáb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dobrovolnické oddíly bojující na východě Ukrajiny po boku pravidelné ukrajinské armády vytvořily vlastní sjednocený štáb pro koordinaci svých operací. Oznámila to ve čtvrtek agentura Unian s odvoláním na velitele praporu Donbas Semena Semenčenka. Autoritu nového velitelského orgánu podle něj uznává sedmnáct dobrovolnických praporů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci poblíž města Artěmivsk

Článek

Semenčenko, který ve středu tvrdě kritizoval armádní velení za ústup z města Debalceve, v prohlášení varoval před "úzkou skupinou lidí" v okolí prezidenta Petra Porošenka, kteří na něj vykonávají tlak bez ohledu na vlastní chyby a zločiny.

"Často hovoříte o tom, že v době války je třeba se sjednotit," vzkázal Semenčenko hlavě státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"My jsme to udělali. Dobrovolníci vytvořili sjednocený štáb, v němž jsou zástupci 17 praporů. Cílem je koordinace akcí a vzájemná pomoc," uvedl Semenčenko, který je poslancem ukrajinského parlamentu.

Koordinace postupu na frontě

Vytvoření "paralelního generálního štábu" oznámil nedávno i vůdce ultranacionalistické ukrajinské organizace Pravý sektor Dmytro Jaroš, který v Donbasu velí dvěma dobrovolnickým praporům.

Štáb prý sídlí v Dněpropetrovsku a slouží k výměně zpravodajských informací, ke vzájemné materiálně technické pomoci a ke koordinaci postupu na frontě.

Štáb má být zároveň ochranou před aktivitami "nekompetentních generálů", řekl Jaroš ruskému vysílání rozhlasové stanice BBC. Spolupráci s generálním štábem pravidelné armády se prý nevyhýbá a jeho rozkazy respektuje.

OBSE neregistruje odsun těžkých zbraní

Ještě ve středu doněčtí vzbouřenci ohlásili začátek stahování těžké vojenské techniky. Ve stejný den oficiálně ohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko stažení vojáků a gardistů z obléhaného Debalceva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na okolí DebalcevaVideo: Reuters

Zástupce pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw však ve čtvrtek na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že evropští pozorovatelé na východě Ukrajiny neregistrují stahování těžké výzbroje, pouze její přemísťování.

"V minských dohodách z loňského září a letošního února je klíčovým bodem odsun těžké bojové techniky z linie fronty. Zatím jsme nic takového nezaznamenali. Sledujeme situaci a zjišťujeme, že se zbraně jen přemisťují, od frontové linie stahovány nejsou," prohlásil Bociurkiw.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci poblíž města Artěmivsk na Donbasu

Odsun těžké bojové techniky v souladu s podmínkami minských mírových dohod v minulých dnech ohlásil Doněck i Luhansk. Podle doněckých povstalců bude do tří či čtyř dnů výzbroj stažena ze všech úseků fronty, kde se nebojuje. Zbraně prý mohou být vyvedeny z fronty dříve, než oběma bojujícím stranám ukládá dvoutýdenní časový plán zakotvený v minských dohodách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám