Hlavní obsah

Ukrajincům se poprvé podařilo dostat obrněnce na levý břeh Dněpru, hlásí ruští blogeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská vojska přesunula na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny nevelký počet obrněné techniky, napsal americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské proválečné internetové komentátory. Ukrajinských vojáků jsou na levém břehu řeky podle těchto zdrojů zhruba tři stovky.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský obrněnec. Ilustrační foto

Článek

Levobřežní část Chersonské oblasti je pod kontrolou ruských vojsk, ISW v minulých dnech ale několikrát upozorňoval, že ukrajinským vojákům se daří držet pozice na levém břehu řeky u obce Krynky.

Podle ruských blogerů jsou současné ukrajinské pozemní operace na levém břehu rozsáhlejší než dosud. Ukrajinská agentura Unian podotkla, že by to bylo poprvé, kdy se na levém břehu Dněpru objevila ukrajinská obrněná technika.

Blogeři konkrétně v úterý uváděli, že ukrajinské bojové vozidlo pěchoty překonalo Dněpr v blízkosti vesnice Krynky. Poukazovali také na snímek, na němž je vidět zničený západní obojživelný obrněný transportér na blíže nespecifikovaném místě na levém břehu. Další psali o přesunu několika obrněnců do oblasti.

Na sociálních sítích se nově také objevilo video, které podle popisu zachycuje ukrajinské zdravotníky ošetřující raněné ukrajinské vojáky na levém břehu Dněpru, autenticitu záběrů však nebyl možné bezprostředně ověřit.

„Ukrajinské síly o velikosti roty vedly zřejmě nejprve útoky na levý břeh Dněpru 17. a 18. října. Zveřejněné údaje o ukrajinských silách o velikosti praporu naznačují, že mohutné ruské snahy o jejich zadržování nezabránily přesunu dalších osob a materiálu na východní břeh. ISW nebude spekulovat o výhledech dalších ukrajinských aktivit na levém břehu v Chersonské oblasti,“ napsal americký institut ve své zprávě.

Ačkoliv obrněná technika Kyjeva je od začátku ukrajinské protiofenzivy na levém břehu Dněpru hlášena poprvé, několik menších výpadů přes řeku podnikli ukrajinští vojáci už v minulosti, Rusko poté hlásilo odražení těchto pokusů.

Ukrajinci podnikli další výpad na východním břehu Dněpru

Válka na Ukrajině

Rusové se chlubí, že zlikvidovali 150 Ukrajinců překračujících Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám