Hlavní obsah

Ukrajinci zničili vlak s ruskou technikou a sestřelili čtyři íránské drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci podnikli úder na železniční uzel ve městě Jasynuvata ležící v okupované části Doněcké oblasti. Podle zpravodajského kanálu Nexta, který zveřejnil dým stoupající z města, byl zasažen vlak s obrněnou technikou, snad s tanky T-62.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-62 v kyjevském muzeu

Článek

Na sociálních sítích se uvádí, že vlak byl zřejmě zasažen raketami vypálenými z raketometu systému HIMARS, i když vzhledem k tomu, že se Jasynuvata nachází asi 10 kilometrů od Doněcku a zhruba 15 kilometrů od fronty, mohl být použit i systém s kratším dosahem.

Vlak měl přepravovat na frontu obrněnou techniku na podporu ruských jednotek, které se snaží pokračovat v postupu od Doněcku.

Pokud by se však skutečně převážely tanky T-62, znamenalo by to, že Rusku docházejí moderní zbraně. T-62 je totiž následovník tanků T-54/55 z padesátých let minulého století, které byly mimo jiné použity při invazi do Československa v roce 1968. Vznikl instalací silnějšího kanonu ráže 115 mm na prodloužený podvozek T-55. Ve službě byl brzo nahrazen modernějšími tanky T-64 a T-72.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Tyto tanky Rusko přisunulo už na jaře, kdy ale zřejmě byly použity jen jako mobilní dělostřelectvo doplňující na jihu Ukrajiny nasazené houfnice.

Silné výbuchy byly zaznamenány v noci na pátek také v okupovaném Melitopolu. Jeden zasáhl devítipodlažní dům, ve kterém zemřel jeden člověk a další byl raněn.

Ukrajinské ozbrojené síly v pátek také oznámily, že ve čtvrtek zničily sedm bezpilotních prostředků využívaných ruskou armádou. Byly mezi nimi i čtyři íránské drony Šahíd 136 patřící do kategorie vyčkávající munice, jež se pohybuje ve vzduchu nad cílovou oblastí a zaútočí v nejvhodnější okamžik na svůj cíl. Zbylé tři byly pozorovací a taktické průzkumné drony.

Jeden ze šahídů byl zničen v Nikopolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám