Hlavní obsah

Ukrajinci dostali předem v tajné dodávce střely s dlouhým doletem a už je používají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina už používá taktické balistické střely dlouhého doletu ATACMS, které oficiálně měly být až v balíku pomoci, jejž ve středu podepsal americký prezident Joe Biden. Podle agentury AP je Spojené státy tajně dodaly minulý týden a ukrajinská armáda jimi ostřelovala vojenské letiště na anektovaném Krymu. K úderu proti ruským jednotkám je Ukrajinci nasadili také v noci na středu.

Ukrajinský zásah na letišti Džankoj 17. dubna 2024Video: Ministerstvo obrany Ukrajiny

 
Článek

Před týdnem šlo o krymské letiště Džankoj, v noci na středu o ruské pozice u Berďansku v Rusy obsazené části Záporožské oblasti.

Nové rakety, o něž Ukrajina dlouho žádala, umožňují zasáhnout cíle až na 300 kilometrů, což je téměř dvojnásobek dosavadní operační vzdálenosti starší verze těchto raket , které Ukrajina dostala od USA loni v říjnu. Podle nejmenovaného amerického činitele další rakety ATACMS s plným doletem dorazí na Ukrajinu v rámci balíku pomoci, který Biden ve středu podepsal.

Americký prezident schválil dodávku střel série ATACMS s dlouhým doletem už začátkem března a „významný“ počet jich obsahoval balík vojenské pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro 7,1 miliardy korun), který USA tehdy oznámily. Podle AP její zdroj nespecifikoval, kolik střel obsahoval březnový balík vojenské pomoci ani kolik jich zahrnuje ten současný v hodnotě okolo miliardy dolarů.

Foto: Lockheed Martin

Odpálení rakety ATACMS

Washington dlouho odolával naléhání Kyjeva, aby mu poslal rakety dlouhého doletu. Obával se totiž případné eskalace konfliktu, pokud by je Ukrajina použila v hloubi Ruska. Jeden ze zdrojů agentury AP ale připomněl, že Bidenova administrativa loni varovala Moskvu, že pokud získá v zahraničí a použije na Ukrajině balistické střely dlouhého doletu, Washington tutéž techniku podle principu „oko za oko, zub za zub“ poskytne Kyjevu. „Rusko určitý počet těchto balistických raket získalo od Severní Koreje a nasazuje je během války na Ukrajině,“ řekl zdroj. „To americkou vládu přimělo k tomu, že dala dodávce takových střel na Ukrajinu zelenou.“

Biden chce zásobovat Ukrajince raketami dlouhého doletu. Aby mohli zasáhnout Krym

Amerika

Zástupce šéfa amerického sboru náčelníků štábů Christopher Grady podle AP řekl, že zbraně s delším doletem pomohou Ukrajině likvidovat ruské logistické uzly a místa, kde jsou soustředění vojáci a která nejsou na frontě. Odmítl mluvit o tom, o jaké zbraně konkrétně jde, ale řekl, že pokud budou nasazeny dobře – a on věří, že tomu tak bude – budou mít „velké ničivé účinky“.

Ukrajinští představitelé zatím oficiálně nepřiznali, že jejich země obdržela střely ATACMS dlouhého doletu. Nicméně když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý děkoval americkým zákonodárcům za schválení balíku vojenské pomoci, napsal na sociální síti X, že „ukrajinské schopnosti co do zbraní dlouhého doletu, dělostřelectva a protivzdušné obrany představují mimořádně důležité nástroje k rychlému obnovení spravedlivého míru“.

Ukrajinci ukázali, jak poničili Rusům krymské vojenské letiště

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám