Hlavní obsah

Ukrajina zastavila vojenskou spolupráci s Ruskem

– Kyjev/Moskva • Aktualizováno

Ukrajina v úterý zastavila vojenskou spolupráci s Ruskem, čímž by mohla významně zbrzdit modernizaci výzbroje a zařízení pro armádu. Moskva chce nahradit ztráty do dvou a půl roku a poukazuje, že nejvíc ztrát naopak utrpí ukrajinský zbrojní průmysl.

Foto: Mykola Lazarenko, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Od tohoto dne jsme prakticky ukončili spolupráci s Ruskou federací ve vojenskoprůmyslové sféře," řekl televizi ICTV ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema, podle něhož o kroku rozhodl prezident Petro Porošenko po pondělním zasedání bezpečnostní rady státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Experti uvádějí, že se nařízení dotkne 79 ukrajinských a 859 ruských zbrojních firem.

Přerušení vojenské spolupráce ohlásila Ukrajina už dříve. Prezidentský výnos však připouštěl kooperaci na projektech a u produktů, které mají kromě vojenského i civilní využití, například u vrtulníkových motorů.

Zařídíme se, zní z Moskvy

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin uvedl, že Moskva již připravuje plán nahrazení dovozu vojenského materiálu z Ukrajiny. "Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu 10. června předložilo vojenskoprůmyslové komisi návrh plného ukončení importu z Ukrajiny," napsal na své stránce na Facebooku Rogozin v reakci na utlumení ukrajinsko-ruské vojenské spolupráce.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Rusko už od sovětské éry spolupracuje s ukrajinskými podniky při výrobě raketové a letecké techniky, plavidel a těžkých zbraní. Ruský prezident Vladimir Putin ale v dubnu prohlásil, že Rusko dokáže během půldruhého až 2,5 roku nahradit ztráty z případného zastavení zbrojní spolupráce s Ukrajinou. Ukrajinský zbrojní průmysl ale ztrátu ruského trhu podle šéfa Kremlu nepřežije, protože jiný odbyt zajištěn nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám