Hlavní obsah

Ukrajina se musí stát kandidátskou zemí EU, řekli lídři v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vrcholní představitelé Francie, Německa, Itálie a Rumunska při čtvrteční návštěvě v Kyjevě podpořili to, aby Ukrajina rychle získala postavení kandidáta na členství v Evropské unii. Pro udělení statusu kandidáta byl také francouzský prezident Emmanuel Macron, píše server týdeníku Focus.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v Kyjevě podává ruku s německým kancléřem Olafem Scholzem za dohledu francouzského prezidenta Emmanula Macrona.

Článek

„V každém případě všichni čtyři podporujeme okamžitý přístupový status Ukrajiny do Evropské unie,“ řekl Macron po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě, kde byl společně s německým kancléřem Olafem Scholzem, italským premiérem Mariem Draghim a rumunským prezidentem Klausem Iohannisem.

Ukrajina podala žádost o přijetí do EU v březnu krátce poté, co na ni 24. února zaútočila ruská vojska. Zasedání Evropské rady, kde se bude o statusu Ukrajiny rozhodovat, se uskuteční 22. a 23. června. Pro udělení kandidátské pozice není mezi státy EU jistá potřebná jednomyslná shoda. Zatímco země geograficky bližší Ukrajině jsou tomu nakloněny, několik západoevropských států dává najevo pochybnosti.

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil, že Německo podporuje také udělení statusu kandidátské země na vstup do EU i Moldavské republice.

Ukrajina krvácí čím dál víc. Denně přichází až o tisíc vojáků

Evropa

„Německo je pro kladné rozhodnutí ve prospěch Ukrajiny. To platí i pro Moldavskou republiku,“ řekl Scholz a dodal: „Ukrajina je součástí evropské rodiny“.

Příprava na vstup trvá roky

Příprava na vstup země do EU je složitý proces, který většinou trvá nikoliv měsíce, ale i několik let. Jakmile kandidátská země splní podmínky členství, musí do svého právního systému zavést předpisy EU, a to ve všech oblastech.

Podmínky jsou známy jako „kodaňská kritéria“ a zahrnují existenci fungující tržní ekonomiky, stabilního demokratického systému, právního státu a přijetí veškerých právních předpisů EU.

Země, která chce do Unie vstoupit, podá žádost o členství Evropské radě. Ta požádá Evropskou komisi, aby zhodnotila připravenost této země ke splnění kodaňských kritérií. Pokud je stanovisko Komise kladné, dohodne se Rada na mandátu k vyjednávání. Poté je formálně zahájeno projednávání jednotlivých oblastí.

Scholz nechtěl naštvat Putina. Odmítl znárodnit německou divizi Gazpromu

Ekonomika

Uzavřít jednání trvá poměrně dlouho, protože každá kandidátská země musí do svého národního právního řádu zavést ohromné množství pravidel a předpisů EU. Během tohoto předvstupního období se kandidátským zemím poskytuje finanční, administrativní a technická pomoc.

Mezi kandidátské země, které jsou už roky ve fázi, kdy integrují právní předpisy Unie do svých právních řádů, je například Albánie, Černá Hora, Severní Makedonie, Srbsko či Turecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám