Hlavní obsah

Ukrajina se Krymu nevzdá, chce jednat

Kyjev/Moskva

Krymu se Ukrajina nevzdá, řekl v sobotu ministr zahraničí Andrij Deščycja a dodal, že ukrajinská vláda upřednostňuje diplomatické řešení krize. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov vyjádřil ochotu jednat se Západem, ale pouze jako rovnoprávný partner. Ne jako účastník konfliktu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kolona neozbrojených vojenských vozidel bez registračních značek projíždí Simferopolem kolem účastníků protiválečné demonstrace.

Článek

„Krym je a zůstane ukrajinským územím, nikomu Krym nedáme,” řekl rezolutně na tiskové konferenci Deščycja. „Vynaložíme všechny síly na to, abychom tuto záležitost vyřešili diplomatickou cestou. Obětí už bylo příliš. Doufám, že zvítězí chladná hlava a víra v budoucnost.“

Podle ministra je stále šance, že se vše obejde bez boje. „Myslím, že jsme udělali malý pokrok. Je tu naděje, že se vše vyřeší mírovou cestou,” řekl podle listu Ukrajinska pravda. Zmínil také záměr vytvořit společnou kontaktní skupinu, o jejímž ustavení Ukrajina vede rozhovory s Ruskem a EU.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ozbrojená jednotka v uniformách bez označení střeží ukrajinskou vojenskou základnu A3009 v Sevastopolu

Zprostředkovatel rozhovorů je podle ministra nutný, protože Rusové prý příliš nechtějí jednat. „Chceme najít jakýkoli mechanismus dialogu s Ruskem,” dodal Deščycja.

Nový šéf ukrajinské diplomacie byl v minulých dnech přítomen několika jednáním západních státníků a diplomatů s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. K přímé rusko-ukrajinské ministerské schůzce ale navzdory západním snahám o zprostředkování nedošlo. Rusko novou vládu v Kyjevě neuznává. [celá zpráva]

Lavrov má podmínky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu v Moskvě po jednání se svým tádžickým protějškem Sirodžiddinem Aslovem řekl, že Rusko je připraveno se Západem jednat o ukrajinské krizi.

„Jsme připraveni k rovnoprávnému dialogu se zahraničními partnery, abychom ukrajinským stranám pomohli vyjít z krize. Dialog to musí být čestný, partnerský, bez pokusů označit nás bezmála za stranu ukrajinského konfliktu,” uvedl.

Lavrov znovu zdůraznil, že Moskva není přímým účastníkem dění na Krymu. Opakovaně popřel, že by na poloostrově působili ruští vojáci. Kyjev ale tvrdí, že jich je na Krymu 30 000. [celá zpráva]

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Trajekt mířící z Ruska do ukrajinského přístavu Kerč přepravuje nákladní automobil ve vojenském zbarvení.

„Krizi jsme nevyvolali, nejsme jejím účastníkem,” zdůraznil ruský ministr. Podle jeho slov se dramatický scénář na Ukrajině naplnil navzdory ruskému varování.

„Takzvaná dočasná vláda není samostatná, je závislá na radikálech, kteří se chopili moci. Západ dobře ví, co jsou radikálové zač. Z politických důvodů o takových faktech ale mlčí,” dodal.

Sdělil, že ukrajinská krize ”byla vytvořena uměle z geopolitických důvodů”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám