Hlavní obsah

Západ má zájem o naplnění dohody ukrajinské opozice s Janukovyčem, tvrdí Lavrov

Paříž
Aktualizováno

Západní mocnosti souhlasí s nutností naplnit únorovou dohodu mezi Janukovyčovým režimem a tehdejší opozicí. Uvedl to po setkání s americkým ministrem Johnem Kerrym jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.

Foto: Kevin Lamarque, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov (vpravo) odcházejí na jednání.

Článek

„Právě jsme měli s Kerrym schůzku o situaci na Ukrajině. Shodli jsme se, že bychom pomohli Ukrajině uvést v platnost dohodu z 21. února,“ řekl Lavrov ve středu podle agentury ITAR-TASS. Současně si postěžoval na dosavadní postup západních zemí: „Kroky našich partnerů, které zkoušejí provádět přes OBSE, radu NATO-Rusko a další mezinárodní organizace, patří ke krokům, které nevytvářejí atmosféru dialogu.“

Kerry souhlasil s potřebou dialogu. Uvedl, že v atmosféře výhrůžek a ultimát se obtížně vytvářejí dohody, které pomohou ukrajinskému lidu stabilizovat situaci. K Lavrovovu tvrzení se podle televize Fox News nevyjádřil. Zástupce ministerstva zahraničí USA řekl, že se Kerry s Lavrovem na ničem nedohodli: "Na jednání se nedospělo k žádné dohodě a nikdy k ní bez přímého zapojení ukrajinské vlády a jejího souhlasu ani nedojde."

Americký zástupce dodal, že Kerry naléhal na přímá jednání Moskvy s Kyjevem. Kerry se snažil Lavrova přimět k přímému jednání s ukrajinským ministrem zahraničí Andrijem Deščycjou. Ten ale dorazil na francouzské ministerstvo zahraničí pozdě a Lavrov odjel, aniž by se podle AFP s Deščycjou sešel.

Kerry a Lavrov se setkali v Paříži během dlouho plánované konference o syrských uprchlících.

NATO zmrazí spolupráci s Ruskem

Severoatlantická aliance kvůli vojenskému zásahu Moskvy na Krymu přehodnotí veškeré společné projekty s Ruskem a zintenzivní spolupráci s Ukrajinou. Po pondělním jednání Rady NATO-Rusko to podle agentury Reuters prohlásil generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen: "Rozhodli jsme se, že od nynějška se nebudou konat žádné civilní a vojenské schůzky na úrovni štábů".

Zároveň dodal, že NATO pozastavuje plánování společné mise, která souvisí s likvidací syrského chemického arzenálu.

Ruský velvyslanec při NATO reagoval prohlášením, že aliance nasadila proti Moskvě standardy "studené války".

Reklama

Výběr článků

Načítám