Hlavní obsah

Na Krymu je už 30 tisíc ruských vojáků, uvedl Kyjev

– Kyjev • Aktualizováno

Rusko na území okupovaného Krymu rozmístilo už 30 tisíc vojáků, oznámila v pátek tisková agentura Iterfax-Ukrajina s odvoláním na ukrajinskou pohraniční službu. V prvních dnech invaze jich byla polovina.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vojáci v uniformách bez označení na Krymu

Článek

„Podle předběžných odhadů bylo aktuálně zapojeno okolo 30 tisíc vojáků Ruské federace,“ uvedl v pátek plukovník ukrajinské pohraniční stráže Mychajlo Koval. Podle něj je to dvojnásobek původního počtu.

Mluvčí velitele pohraniční stráže Serhyj Astachov dodal pro SkyNews, že číslo 30 tisíc zahrnuje jak příslušníky Černomořské flotily, tak vysazené jednotky, které se na Krym dostaly především přes Kerčský průplav.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ozbrojení muži střežící terminál v ukrajinském přístavu Kerč

Údaje o nasazených „zelených mužíčcích“, jak se přezdívá silám v neoznačených uniformách, se lišily. Pohybovaly se mezi šesti a šestnácti tisíci. Černomořská flotila využívající pronajatý přístav v Sevastopolu má odhadem kolem 15 tisíc mužů, i když se objevovala i čísla 25 tisíc.

Ukrajinské úřady nezveřejnily počet svých vojáků a pohraničníků na Krymu, které blokují ruské jednotky na jejich základnách. Zablokováno je ale 11 ukrajinských útvarů a obsazen terminál v Kerči.

Rusové dokonce nechali zablokovat i výjezd z přístavu Novoozerne, když tam potopili starou loď. [celá zpráva]

Foto: ti, Právo/Novinky

Pozorovatelská mise se na Krym nedostala

Misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se ani v pátek nepodařilo dostat na Krym. Na jedné z přístupových silnic ji stejně jako ve čtvrtek zastavila ozbrojená hlídka v neoznačených uniformách.

Mise byla vyslána ve středu přes Oděsu. Jsou v ní zástupci 19 zemí včetně dvou českých. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám