Hlavní obsah

Ukrajina přišla o téměř devět procent bytového fondu. Škody přesahují bilion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina již v důsledku války přišla o 8,6 procenta svého bytového fondu. Škoda se odhaduje na 54 miliard dolarů (1,17 bilionu korun), spočítala Kyjevská ekonomická škola (KŠE). Podle aktuálních údajů je v zemi poškozeno nebo zcela zničeno 163 tisíc obytných domů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják u trosek domu zničeného ruským ostřelováním v Borodjance

Článek

„Ke konci května 2023 činí výše přímých škod na bytovém fondu Ukrajiny v důsledku války přes 54 miliard dolarů. Podle propočtů (…) analytického týmu KŠE je to více než třetina celkových přímých škod na infrastruktuře a majetku Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení.

Celková plocha zničených nebo poškozených objektů činí téměř devadesát milionů kilometrů čtverečních, napsala ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na analytické oddělení KŠE.

Nejvíce škod je na vícepatrových obytných domech, jejich výši experti odhadují na 46,6 miliardy dolarů (bilion korun). Jde o 18 600 budov, 5400 z nich je úplně zničeno.

Škody na 144 tisících rodinných domů pak spočítali na sedm miliard dolarů.

Jen v ukrajinské metropoli Kyjev bylo poškozeno nebo zničeno 454 obytných domů.

Šťastný den. Zelenskyj oznámil úspěchy na frontě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám