Hlavní obsah

Ukrajina potvrdila ztrátu Izjumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská vojska ovládla město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny, uvedla na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na ukrajinský generální štáb.

Foto: Volodymyr Matsokin Via Facebook, Reuters

Zničená nemocnice v Izjumu

Článek

„Ve směru na Izjum nepřítel stále ovládá Izjum a drží pontonové mosty přes Severní Doněck, aby zabezpečil své útočné operace. Během dne nepřítel bojoval o Malou Komyšubachu, ale neuspěl,“ uvedl generální štáb. Ukrajinská armáda nemůže na Izjum zaútočit, protože musí odvracet útoky na Popasnou v Luhanské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytí města Izjum již 24. března po úderech střelami s plochou dráhou letu na ukrajinské vojenské objekty, když byl zničen i systém protivzdušné obrany S-300 ve vesnici Danilovka.

Ukrajinci hlásí rekordní počet osvobozených obcí

Válka na Ukrajině

Podle místních úřadů ale boje o město pokračovaly. Ještě ve čtvrtek místostarosta Vladimir Macokin žádal o otevření koridoru pro odchod zbylých obyvatel původně padesátitisícového města: „Co nejrychlejší evakuaci potřebuje 15 až 20 tisíc obyvatel. Evakuační koridory se nedomluvily, chybí už dvacet dní.“ Až ve čtvrtek se podařilo evakuovat na 2500 lidí.

Izjum má strategický význam, protože se tam kříží dálnice M03 (E40) z Charkova na Slovjansk a P79 od ruských hranic na jihozápad. Přes město vede i železniční trať z Charkova na Lyman a Slovjansk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám