Hlavní obsah

Ukrajina může být zničena, pohrozil Kyjevu ruský ministr zahraničí

– Praha/Moskva

Rusko v rámci cvičení Západ 2021 přesunulo k hranicím Ukrajiny desítky taktických praporů včetně jednotek vyzbrojených tanky, obrněnými transportéry a ženijní technikou. O jejich počtech informoval ve čtvrtek Novinky ukrajinský velvyslanec Jevghen Perebyjnis. Rusko popírá, že by šlo o hrozbu, a naopak varuje Ukrajinu před pokusem zahájit další konflikt na Donbasu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Kyjevu pohrozil, že by v další válce mohla být Ukrajina zničena.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Ukrajinské bezpečnostní složky pečlivě sledují aktuální vývoj na dočasně okupovaných územích Ukrajiny a k Ukrajině přilehlých oblastech Ruské federace. Poslední vyhodnocení situace naznačují, že existují dostatečné a důvěryhodné důkazy, že se Ruská federace aktivně připravuje k větší eskalaci situace v oblasti linie doteku v Doněcké a Luhanské oblasti,“ řekl Perebyjnis.

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba ve čtvrtek oznámil, že o krocích Moskvy přispívajících k ”systematickému vyostřování” bezpečnostní situace na východě Ukrajiny a na Krymu jednal s představitelku Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Helgou Schmidtovou. Ta dohlíží na dodržování příměří na Donbasu.

Rozsáhlý přesun ruských jednotek

„Pod záminkou vojenských cvičení Západ 2021 Rusko hromadí vojska u hranic s Ukrajinou – v Brjansku, ve Voroněžské oblasti a na dočasně okupovaném Krymu,“ řekl Novinkám Perebyjnis a upřesnil počty. „Podle slov vrchního velitele Ozbrojených sil Ruslana Chomčaka se k 30. březnu 2021 podél ukrajinsko-ruské hranice a na dočasně okupovaných územích Donbasu a Krymu nacházelo 28 praporových taktických skupin Ruské federace. Očekává se, že v nejbližší době dojde k přísunu dalších 25 praporových taktických skupin,“ řekl velvyslanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis

Ambasador uvádí, že přesuny jednotek vyvolávají obavy: „Nastávající situace představuje velkou vojenskou hrozbu pro Ukrajinu. Ve druhé polovině dubna nebo na začátku května by podle odhadů ruské ozbrojené síly a ruské ozbrojené formace na dočasně okupovaných územích mohly dosáhnout dostatečné bojové připravenosti k eskalaci situace.“

Rusko přesuny přiznalo, prý jde o zajištění bezpečnosti

”Ruská federace přemisťuje svá vojska v rámci svého území, jak uzná za vhodné. Žádnou hrozbu to pro nikoho nepředstavuje,” reagoval ve čtvrtek podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na slova ukrajinského novináře, který se tázal, s čím souvisí přemisťování sil k ukrajinským hranicím. Peskov vysvětlil, že manévry mají zajistit bezpečnost ruských hranic.

Ruské manévry u hranic s Ukrajinou, Kyjev se obává invaze

Evropa

”Po obvodu ruských hranic je pozorována zvýšená aktivita ozbrojených sil NATO, dalších organizací i jednotlivých zemí. To všechno nás nutí být ve střehu,” řekl mluvčí.

Lavrovovy výhružky

Rusko dokonce varovalo Ukrajinu, aby na Donbasu nezačínalo žádnou vojenskou akci. Ministr zahraničí Sergej Lavrov pohrozil Kyjevu, že pokusy začít na válkou zničeném východě Ukrajiny další vojenský konflikt by mohl skončit zničením Ukrajiny.

Rusko popírá zapojení svých vojáků do konfliktu

Podle údajů ukrajinského velení je na dočasně okupovaném území Doněcké a Luhanské oblasti nasazeno 14 pluků ruské armády ve složení 28 tisíc vojáků, kterým velí důstojníci regulérní ruské armády. Hlavním úkolem ruského vojenského vedení na okupovaných územích je udržování plné bojové připravenosti a výcvik jednotek separatistů.

Peskov ve čtvrtek důrazně popřel, že by do konfliktu na Ukrajině byly zapojeny ruské ozbrojené síly: „Pokud jde o ozbrojený konflikt na území Ukrajiny, tak ruská vojska se ho nikdy neúčastnila a neúčastní.“

Rusko vyvlastní půdu na Krymu a v Kaliningradu

Zahraniční

Postupná eskalace

„Od začátku tohoto roku na okupovaná území Doněcké a Luhanské oblasti bylo z RF dovezeno 19 tisíc tun pohonných hmot, 335 tun střeliva, 25 vozů a 3 tanky, raketomety,“ dodal velvyslanec Perebyjnis a zmínil, že příměří platné od 27. července 2020 je systematicky porušováno ruskou stranou i za použití těžkých zbraní zakázaných Minskými dohodami.

Napětí se eskaluje od února. Už ve třetím únorovém týdnu zaznamenala monitorovací mise OBSE 930 porušení příměří během 30. týdne po jeho vyhlášení. „Naposledy ozbrojené útvary RF porušily příměří a zahájily palbu na pozice ukrajinských Spojených sil dne 26. března u obce Šumy. Čtyři ukrajinští obránci zahynuli a dva byli zraněni,“ dodal velvyslanec s tím, že Ukrajina nadále podporuje variantu mírového politického a diplomatického urovnání rusko-ukrajinského konfliktu na základě podmínek stanovených v Minských dohodách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám