Hlavní obsah

Tygra střeleného Putinem dodali ze zoo, tvrdí aktivisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Tygr, kterého před čtyřmi lety na Dálném východě uspal střelou Vladimir Putin, nebyl z volné přírody. Podle opozičních aktivistů byl k Usuri tygr Serža přivezen z Chabarovska a zinscenované divadlo nepřežil, protože byl zasažen hned třikrát.

Článek

Kritici na internetu k dotvrzení svých nařčení zveřejnili fotografie tygra z chabarovské zoo. Vypadá stejně jako ten, kterého střelil Vladimir Putin. [fotografie zde]

Ruská média v září 2008 informovala, že Putin duchapřítomnou střelbou na tygra zachránil televizní štáb. Šéf vlády v sibiřské rezervaci pomáhal expertům, když v tom se na ně tygří samice vrhla.

"Putin mířil rychle a přesně," uváděli reportéři. Pak už jen staronový prezident pomohl s umístěním satelitního obojku a měřením šelmy.

Foto: RIA Novosti/Kremlin/Alexei Druzhinin , Reuters

Ochránci přírody a blogeři teď tvrdí, že scéna byla zinscenovaná a zvíře vůbec nebylo místní. Uvedli, že poté, co státnická návštěva skončila, byl tygr převezen zpět do Chabarovska. Tam ale umřel v důsledku zásahu třemi uspávacími střelami.

„Měla to být jedna střela, ale ony byly tři a v krátkém rozmezí. Neobviňuji ani tak Putina, jako spíše lidi, kteří to pro něj dělali. Jediné, co je zajímá, je hodně peněz. Je to proti veškeré etice,“ citoval britský list Guardian šéfku ruského zastoupení Mezinárodního fondu na ochranu zvířat (IFAW).

Ruská akademie věd, která Putinovu návštěvu organizovala, odmítla záležitost komentovat.

I "zázračný" nález staletých amfor byl podvrh

Nebylo by to poprvé, kdy byl Putin usvědčen z vylepšování si své image u veřejnosti prostřednictvím podvrhu. Loni na podzim byl jeho mluvčí nucen přiznat, že srpnový senzační archeologický nález dvou antických amfor v Černém moři byl jen nakašírovaný pro média. [celá zpráva]

Ve skutečnosti amfory nalezli o několik dnů dříve archeologové, očistili je, položili do malé hloubky a Putinovi ukázali, kde by měl hledat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin našel při potápění poklad ze 6. stoletíVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám