Hlavní obsah

Turecko kritizuje USA, že spojují prodej F-16 a vstup Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara kritizuje administrativu amerického prezidenta Joea Bidena, že spojuje prodej stíhacích letounů F-16 Turecku s ratifikací vstupu Švédska do Severoatlantické aliance v tureckém parlamentu. Turecký prezident Recep Tayyip Edrogan dnes podle agentury Reuters řekl, že to jeho zemi „vážně znepokojuje“.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan na tiskové konferenci po summitu skupiny G20 v Dillí řekl, že se sešel s Bidenem a že spolu jednali o prodeji F-16 Turecku. Šéf Bílého domu podle něho dal do souvislosti dodávky těchto letounů s postupem Turecka při ratifikaci vstupu Švédska do NATO. „Takový přístup nás vážně znepokojuje,“ uvedl Erdogan.

Turecko, které Švédsku doposud stavělo největší překážky na cestě do Severoatlantické aliance, v říjnu 2021 požádalo o prodej stíhaček F-16 a vybavení pro modernizaci letounů, které už ve výzbroji má. Hodnota obchodu je 20 miliard dolarů (456 miliard korun).

Na okraji červencového summitu NATO ve Vilniusu generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg oznámil, že Erdogan předloží švédskou žádost o vstup do vojenského bloku co nejdříve parlamentu a že bude usilovat o její schválení. Den poté poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že administrativa bude pokračovat v procesu dodání těchto stíhaček do Turecka po konzultaci s Kongresem.

Ankara obviňuje Švédsko, že poskytuje útočiště radikálům nepřátelským vůči tureckému státu, jde hlavně o členy zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

Ukrajinské válečné loďstvo drží nad vodou Turci. Postaví mu druhou korvetu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám